Textstorlek

Skriv ut

Tiopunktsprogram på 1,5 miljarder ska ge hållbar tillväxt

Ekonomi & Bokföring

VINNOVA lämnar idag in sin forskningsstrategi för hållbar tillväxt till regeringen. I ett tiopunktsprogram pekar VINNOVA på prioriterade insatser för att få ett bättre samspel inom det svenska innovationssystemet och öka satsningarna på behovsmotiverad fo

Statliga VINNOVA har en nyckelroll för finansieringen av svensk behovsmotiverad forskning och utveckling. Genom kraftfulla och uthålliga satsningar inom prioriterade insatsområden, och i samverkan med andra forskningsfinansiärer, kan VINNOVAs satsningar ge stora effekter på hållbar tillväxt i Sverige.

- Vi har stora ambitioner i denna forsknings- och innovationsstrategi, säger VINNOVAs generaldirektör Per Eriksson. De är nödvändiga för att vi ska kunna utnyttja våra FoU-investeringar effektivt, så att Sverige blir ett ledande tillväxtland i den kunskapsbaserade ekonomin.

Ökad tillväxt förutsätter att forskningen betraktas som en investering och aktivt utnyttjas för att utveckla effektiva innovationssystem som ökar Sveriges internationella konkurrenskraft.

- Sverige har satsat mest i världen på forskning och utveckling, men trots det har den långsiktiga tillväxten varit låg i internationell jämförelse. Avkastningen av svenska FoU-investeringar måste öka väsenligt, säger Per Eriksson.

De tio prioriterade områdena rymmer både åtgärder för att öka tillväxteffekterna av FoU och ökade ekonomiska resurser. Bl a vill VINNOVA satsa mer på inkubatorer och såddfinansiering, liksom FoU-program för småföretag efter amerikansk förebild. VINNOVA vill också öka de statliga insatserna för att förstärka den tekniska forskningen vid högskolor och forskningsinstitut.

Sverige behöver en sammanhållen innovationspolitik, konstaterar VINNOVA i sin forskningsstrategi. Samspelet mellan näringsliv, forskning och offentlig verksamhet (Triple Helix) måste förbättras för att skapa starka forsknings- och innovationsmiljöer. Här har VINNOVA unika erfarenheter från sina FoU-program, kompetenscentrum och de regionala VINNVÄXT-programmen.

- Starka forsknings- och innovationsmiljöer är attraktiva för kompetenta forskare, entreprenörer och kapital, säger Per Eriksson. Genom att satsa på sådana miljöer kan den svenska tillväxten få fart.


VINNOVAs tiopunktsprogram

  • Starka forsknings- och innovationsmiljöer, 105 Mkr/år.
    En ökning från nuvarande 140 Mkr/år till totalt 245Mkr/år. En förstärkning och vidareutveckling av nuvarande insatsform "Kompetenscentrum" samt strukturbyggande. (VINN Excellence Center)

  • Inkubatorer och såddfinansiering, 200 Mkr/år.
    Ett nationellt program för inkubatorer och såddfinansiering bör skapas.

  • Nyckelaktörer i innovationssystemen, främst högskolor och forskningsinstitut, 280 Mkr/år. Professionalisering (80Mkr), stöd till kommersialisering av forskning (100Mkr) och resurser till Teknikbrostiftelserna (100Mkr).

  • FoU-program för småföretag, 100 Mkr/år.
    En svensk version av USA:s framgångsrika SBIR (Small Business Innovation Research). Många befintliga små- och medelstora företag har behov att stärka sin konkurrenskraft genom att investera i FoU.

  • Forskningsinstitutens grundfinansiering stärks, 100 Mkr/år.
    Institutssektorn är liten i Sverige liksom även statens finansiering av verksamheten. Samtidigt spelar instituten en viktig roll för innovationssystem och näringslivets konkurrenskraft.

  • Internationella FoU-program, 95 Mkr/år.
    En ökning från idag 50 Mkr/år till totalt 145 Mkr/år.
    För att kunna bygga starka innovationssystem i en öppen internationell ekonomi är det nödvändigt att delta i internationell samverkan och konkurrens på FoU-området.

  • Ökade insatser inom ramen för sektoriella innovationssystem, 500 Mkr/år.
    Insatser inom tillväxtområden som har stor möjlighet till förnyelse i näringsliv och samhälle

  • VINNVÄXT, 120 Mkr/år.
    VINNOVAs program för tillväxt i regioner förstärks från 22 Mkr/år till 142 Mkr/år.

  • Större andel av regionalt tillväxtkapital till FoU-satsningar.
    En större del av det regionala tillväxtkapitalet bör användas till FoU som nationellt kvalitetsgranskas och konkurrensutsätts, främst genom VINNOVAs försorg.

  • Förstärkning av universitet och högskolors fakultetsanslag.
    För att berörda universitet och högskolor ska kunna driva befintliga kompetenscentrum vidare på oförändrad nivå.


www.vinnova.se/mynd/forskningsstrategi1126.pdf

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord