I december 2009 hade vi enligt arbetsförmedlingen 257 170 öppet arbetslösa i Sverige. SAAB har nu begärts i likvidation och världens ekonomi är fortsatt i gungning. Googlar man på ordet finanskris får man 2 820 000 träffar. Det är lätt att börja fundera och grubbla över sin framtid och företagen gör allt fler riskanalyser för att identifiera framtida orosmoment.
- Bort med analytikerna från företagsstyrelserna. Det hävdar Olof Röhlander, inspiratör, mental styrketränare och nyligen utnämnd till Årets Föreläsare av SAJ Förmedlingsbyrå.
Vad ska hända med ekonomin om lågkonjunkturen fortsätter? Är det dags att göra förändringar? Hur ska det gå med företaget? Vad händer om vår produkt inte säljer?
- Alla dessa frågor förstör mer än de tillför i lågkonjunktur, enligt Olof Röhlander, mental styrketränare som under hösten 2009 bjöds in till över 70 svenska företag för att peppa anställda och ledare i lågkonjunkturens spår.
Ny forskning till stöd
- Ju mindre du funderar när det blåser ute, ju bättre kommer det att gå för både företaget och dig, menar Olof.
Detta påstående får nu stöd i ny forskning av psykologen Ap Dijksterhuis, som i en studie i valet av vilken bil man ska köpa visade att när det fanns mycket information att ta hänsyn till så fattade man bättre beslut när man hindrades från att tänka igenom problemet och därigenom behövde lita till sina omedvetna tankeprocesser.
- När vi behandlar komplexa problem omedvetet, har vi större chans att fatta det bästa beslutet, hävdar Dijksterhuis i senaste numret av Illustrerad Vetenskap.
Fenomenet att många kan känna vad som är det rätta att göra i en viss situation trots att logiken kanske talar för ett annat beslut, betyder dock inte att vi helt bör överge förnuftet. Många gånger handlar det istället om att använda båda delar.
- Efter att ha träffat så många ledare på företag och organisationer från helt vitt skilda branscher så säger min erfarenhet att man ska sluta fråga vad som är fel och börja peppa varandra istället. Att träna på att minska ned på förnuftet till fördel för positiva känslor leder till ökad produktivitet och framgång i form av självuppfyllande profetior, menar Olof.
Detta delas av psykologen och forskaren Fil Dr Lars-Eric Uneståhl, som bland annat skrivit ett tjugotal böcker om mentala processer och just vikten av mental träning.
- Genom vår attityd till uppgiften – förväntningar om vad som kommer att hända – så har man redan grundlagt en kommande seger eller ett nederlag, hävdar Uneståhl i sin bok Självkontroll genom mental träning.
Inte bara tänka positivt
Positivt tänkande anses av vissa som både verklighetsfrämmande och ett sätt att blunda för de problem som faktiskt finns. Något Olof inte håller med om.
- Här talar vi inte om att bara tänka positivt och hoppas på något bättre som ska ramla från himlen, utan att agera på en positiv känsla av hopp och få energi av att nu få en möjlighet att skilja sig från mängden och visa alla tvivlare att det visst går att tjäna pengar och öka omsättningen trots tuffa förutsättningar, säger Olof Röhlander.
Olof hänvisar till ett uttalande av Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger i sitt State of the State-tal för några dagar sedan:
- Om jag i min egen karriär hade tvekat (hesitated) varje gång jag skulle ta ett steg framåt (make a move) bara för att jag mötte motstånd så skulle jag fortfarande gått och joddlat hemma i Österrike, sade guvernören sedan han mött stark kritik för sin ekonomiska politik och blivit uppmanad att ta sig en funderare över sitt vägval. Uttalandet möttes av både jubel, skratt och applåder.
Det verkar alltså som att vi till skillnad från vad de flesta gör ska bli mer offensiva istället för att avvakta när orosmolnen hopar sig på himlen och motstånd uppstår.
- För mycket analys, logik och realistiskt tänkande ökar risken för misslyckande i affärer - och i livet, inte minst i lågkonjunktur, så tänk mindre och agera på de uppsatta målen istället, säger Olof Röhlander.
Läs mer:
www.upphopp.se