När du bestämt dig för att starta egen verksamhet och har en affärsidé på plats och potentiella kunder i åtanke, då är det dags att fundera på i vilken form du vill driva din verksamhet.
Enskild firma är billigare och enklare att starta upp, medan aktiebolag har fördelar när det kommer till att planera sitt löneuttag och beskattning. Gemensamt för formerna är att kraven på bokföring och annan administration är relativt höga.Starta eget, utan eget företag
Ett tredje alternativ är egenanställning, en sysselsättningsform som ökat de senaste åren. Som egenanställd kan du fakturera utan att ha ett eget företag. Du hittar själv och förhandlar med dina kunder om uppdrag och ersättning. Men istället för att fakturera från ett eget företag så registrerar du dig hos ett egenanställningsföretag, och skapar fakturan på deras hemsida. De skickar sedan fakturan till kunden och betalar ut lön till dig, skattad och klar.
Du blir alltså anställd för den period uppdraget avser och behöver inte tänka på sådant som till exempel skatter, momsinbetalningar, bokföring och redovisning. Egenanställningsföretaget sköter det och rapporterar din inkomst till Skatteverket, så i slutet av året är den förtryckt i din privata deklaration precis som vilken anställning som helst. Under uppdragen har du även en ansvars-, olycksfalls- och livförsäkring. För det administrativa arbetet tar egenanställningsföretaget en procent av bruttobeloppet på varje skickad faktura.
Så när passar då vad?
Vilken form som passar bäst är förstås olika från person till person. Här listar vi för- och nackdelar med respektive företagsform. Till exempel beror det på om du har 25 000 kronor för att kunna starta upp ett AB, har tid och lust att vänta på registrering hos Skatteverket, vill anlita en revisor, kunna anställa och är beredd att ta ekonomisk risk?
Läs mer och jämför egenanställning med eget företag här:
https://www.frilansfinans.se/