Igår samlades Sveriges ledande organisationer inom socialt entreprenörskap i Almedalen för att demonstrera och debattera hur innovationer och affärsmannaskap leder till hållbar samhällsförändring och global utveckling.
Sveriges sju ledande organisationer inom socialt entreprenörskap går under årets Almedalsvecka ihop och skapar House of Social Entrepreneurship.– Grundtanken är att världens utmaningar som fattigdom, sociala orättvisor och klimathot behöver adresseras av många aktörer. Nya företag, så kallade sociala entreprenörer; med hållbara affärsmodeller är viktiga tillskott till att lösa stora och brådskande utmaningar, säger Emma Rung, programchef för Social Entrepreneurship Forums satsning Outreach.
Förutom Social Entrepreneurship Forum (SE Forum) finns även aktörerna Ashoka, Hjärna.Hjärta.Cash, Playing for Change, Mötesplats Social Innovation, Center för Socialt Entreprenörskap Stockholm (CSES) och The Hub Stockholm. Alla dessa organisationer verkar för att stärka entreprenörer i deras utveckling och för att sprida kunskap och medvetenhet om området. Genom inkubatorliknande stöd bidrar bland annat organisationerna med såväl expertis som breda och namnkunniga nätverk.
– Det finns en rad inspirerande entreprenörer från Sverige som visar framfötterna på detta område. Till exempel PeePoople, BeeUrban, MyDreamNow och Telge Tillväxt som har lösningar på allt från sanitära förhållanden i utvecklingsländer till arbetslöshet i Södertäljeregionen. Det är riktigt inspirerande att se dessa entreprenörer som vill arbeta hårt för att lyckas med att lösa de utmaningar vi står inför, säger Sebastian Stjern, projektledare på Center för Socialt Entreprenörskap Stockholm (CSES).
Igår fredag samlades en rad experter och debattörer från såväl näringsliv, det civila samhället, akademi och finansiella institutioner i Almedalen för en seminarieserie om hur socialt entreprenörskap bidrar till samhällsutveckling och hur man kan finna former för samverkan med andra aktörer. Under dagen mötte man entreprenörer som har funnit lösningar på arbetslöshet bland hemlösa, nedskräpning och boendebrist i Latinamerika samt biologisk mångfald i stadsmiljö.