För 19 året i rad delades SKAPA-stipendium ut på Tekniska Mässan i Stockholm den 19 oktober. Urvalet av pristagare har letts av en namnkunnig jury under ledning av Christer Asplund, ordförande i Svenska Uppfinnareföreningen och ordförande i Stiftelsen
Huvudsyftet med priset är att ge stöd till innovatörer för att de ska få möjlighet att utveckla sina innovationer till kommersiella produkter. Att stimulera innovationsviljan i Sverige är en nationell angelägenhet för att få en ökad tillväxt.
Inget annat pris ger så många innovatörer chansen att bli uppmärksammade lokalt, regional och nationellt. Det är detta som gör SKAPA-priset till landets mest spridda och uppmärksammade innovationspris. Samtliga 24 finalister ställer också ut sina bidrag i den speciella SKAPA-monter som finns på mässan. De 24 finalisterna premierades också av Svenska Uppfinnareföreningen med ett medlemskap och till mässan de framtagna Anti-Jante- och Kaxpiller.
Juryns 1:a pris, med stipendiesumma 300 000 kronor, gick till Sune Svanberg, Katarina Svanberg och Stefan Andersson-Engels, från Skåne län, för deras patenterade metod att behandla malign tumörvävnad. Förutom stipendiet premierades 1:a pristagarna också med statyett, diplom och äran att titulera sig svensk mästare i uppfinnande.
Juryn bedömmer att metoden kommer innebära ökad effektivitet inom sjukvården med färre behandlingstillfällen och minskad exponering av hälsovådliga ämnen för patient och vårdpersonal. Juryn bedömmer att metoden har en mycket stor marknadspotential.
Diplom och 50 000 kronors-stipendium
· Sven-Åke Afsenius, från Stockholm, för hans patenterade metod att producera bilder med stort skärpedjup. Juryns bedömmer att metoden ger en effektiv lösning på ett av fotografins äldsta och mest grundläggande problem. Marknadspotentialen har juryn bedömt som stor.
· Saeid Esmaeilzadeh för hans glasmaterial med extremt goda mekaniska egenskaper och hårdhetsvärde. Juryn bedömmer att glasmaterialet är mycket kommersiellt intressant då det kan användas i en mängd applikationer.
Diplom och hedersomnämnade
· Mattiias Liljeberg, från Jämtlands län, för hans motorcykeldragna bärgningsvagn. Juryns motivering var att bärgningsvagnen lätt tar sig fram genom en stillastående kö och snabbt kan nå fram till en havererad bil.
www.uppfinnareforeningen.se