Shopping i cyberspace

Textstorlek

Skriv ut

Shopping i cyberspace

IT & Media

Internethandeln är en växande marknad där allt fler aktörer försöker slå sig in. Svenskarna handlar som aldrig förr över nätet och möjligheten att nå nya kunder runt om i världen lockar företagen till den virtuella marknaden. – Näthandeln är absolut här för att stanna, konstaterar Jonas Arnberg, analytiker på HUI.

Handeln över nätet har ökat alltmer och prognoserna visar inte på någon förändring. Förra året omsatte näthandeln 24 miljarder kronor, vilket kan jämföras med butikshandeln som omsatte 600 miljarder kronor. Fortfarande ligger alltså näthandeln i lä om man ser till handeln som sker i butik, men handeln över nätet växer allt mer.

– Näthandeln är en förlängning av postorderhandeln.1998 började aktörerna sin verksamhet, men man kan säga att det var omkring 2003 som internethandeln satte igång på allvar, säger Jonas Arnberg, analytiker på handelns utredningsinstitut, HUI.

Det som vi svenskar handlar mest över nätet är böcker och CD-skivor, kläder samt teknikprylar, berättar han.

– Handeln med böcker och skivor har gått bra från början. Det är oftast billigt, bra och smidigt då du får varorna hemskickade. När det gäller handeln med elektronikprodukter är det de låga priserna som driver. Klädhandeln över nätet är en förlängning av postorderindustrin. Den växer allt mer.

Även andra nischer har börjat vinna mark. Det är inom branscher där kunden lätt kan köpa vara utan att behöva se den först, som till exempel dammsugarpåsar och kontaktlinser.

Allt fler branscher
Bland de som handlar finns alla åldersgrupper representerade. Män handlar oftast teknik- och elektronikprodukter medan kvinnorna står för klädinköpen. Även om kvinnor handlar fler artiklar, är konsumtionsvärdet jämt fördelad mellan könen då männen ofta köper dyrare produkter. En stor del av de som handlar bor utanför storstaden. En förklaring enligt Jonas Arnberg kan vara att det där inte finns samma utbud av affärer som i städerna. Men även folk i storstaden näthandlar.

– Näthandeln har aldrig stängt, utbudet är oändligt och växer hela tiden samt konsumenten är ständigt uppkopplad i dag.

Trenden är att allt fler aktörer satsar på en nätbutik, även de detaljhandelskedjor som innan bara haft vanliga butiker. En annan trend är att fler branscher ger sig in i näthandeln.

– Framöver kommer vi nog se mer av handel med varor som mat, byggvaror och möbler. Konsumenten har mognat och vågar handla annat än det vanliga. En sak som talar för butikskedjornas näthandel är att konsumenten alltid kan lämna tillbaka en vara i butik om det skulle bli fel med köpet över nätet, säger Jonas Arnberg.

En annan effekt av ökad näthandel är internationaliseringen. Svenska företag når en mycket större marknad utanför Sveriges gränser genom att finnas på nätet. Men med internationaliseringen kommer även en ökad konkurrens, då svenska konsumenter lika gärna kan köpa från en utländsk aktör på marknaden.

Ökad trygghet
Även om näthandeln konstant ökar, finns fortfarande en skepsis bland konsumenterna.

– De vanligast anledningarna till att konsumenterna inte väljer att handla över nätet är att man inte litar på företaget. Att betala över nätet och lämna ut sitt kortnummer kan för en del kännas osäkert. Att man dessutom inte får varan direkt och inte ser den person man handlar av, skapar också osäkerhet. Andra argument för att inte handla på nätet kan vara lång leveranstid, att företaget inte håller vad det lovar samt att det är krångligt att returnera en vara, berättar Jonas Arnberg.

Argumenten mot näthandel till trots är det ett faktum att handeln över nätet ökar. Olika märkningar, så som Trygg E-handel, har tagits fram som ett kvitto på seriositet och ger trygghet för kunden.

– Vi ser tydligt att de som handlar på nätet gärna gör det igen. Utbudet, bekvämligheten och priserna gör att näthandeln bara kommer att öka framöver, konstaterar Jonas Arnberg.

Läs mer:
www.hui.se

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord