Den nya alkohollagen som ska börja gälla i sommar kommer ge kaféer och restauranger som inte erbjuder varm tillagad mat att sälja alkohol. Antalet ansökningar om serveringstillstånd beräknas skjuta till höjden.
Fakta
Servering av spritdrycker, vin och starköl får ske endast om tillstånd har meddelats enligt alkohollagens 6 kap. 1 §. Ansökan om serveringstillstånd ska lämnas in till kommunens tillståndsenhet.Sökanden måste visa för Tillståndsenheten att man är lämplig att inneha serveringstillstånd. Den sökande är alltså skyldig att inkomma med handlingar som begärs av tillståndsmyndigheten.Normal handläggningstid för ett permanent serveringstillstånd är 2- 3 månader, förutsatt att sökanden inkommer med begärda handlingar. Ansökan skickas på remiss till polismyndigheten, skatteverket, kronofogdemyndigheten, miljökontoret samt brandmyndigheten. Eventuellt kan även andra myndigheter komma att yttra sig i ärendet.
För att en krog eller restaurang ska erhålla ett serveringstillstånd krävs idag "ett kök för allsidig matlagning som tillhandahåller lagad mat". Formuleringen har gjort att det varit svårt för bland annat sushi- och vegetariska restauranger att erhålla tillstånd för att servera öl, vin eller sprit. Alkoholutredningen föreslår att man ändrar ordet "lagad mat" till "tillredd mat". Dessutom föreslår man att det ska räcka med servering av kalla rätter eller mat lagad i mikrovågsugn.
Man vll ven försöka underlätta för cateringbolag. Cateringföretagen ska kunna få stadigvarande tillstånd för servering i slutna sällskap, och det ska bli tillåtet att anordna mässor för provning och avsmakning av alkoholdrycker under förutsättning att varje utställare har eget serveringstillstånd samt att det på mässområdet finns tillgång till tillredd mat.