Bengt Alvång, ägare till Fokus Rekrytering och Haga Rekrytering, menar att många kämpar för hårt för att nå sina mål, inte minst bland företagare. - Det är en myt att man måste arbeta sönder sig för att nå framgång, säger han. Myten om att man ständigt måste arbeta hårt för att nå sina mål kan ha flera möjliga orsaker menar Bengt.
- Sådana idéer kan spridas för att skrämma bort konkurrenter, eller för man vill att medarbetare eller andra skall känna skuld för att du måste jobba så hårt för deras skull. En annan orsak kan i sin tur vara att man rent utav tror att människor beundrar en mer om de tror att man jobbar extra hårt, förklarar han.Det behöver inte vara svårt
Men denna myt kan resultera i många negativa konsekvenser. Vi kan bli olyckliga, utbrända och sjuka av att arbeta hårt – helt i onödan.
- Arbetet blir till ett måste som vi utför av helt fel anledningar. Ett arbete ska vara något vi gör för både vår egen och företagets skull, fortsätter Bengt.
Det hela handlar med andra ord om att hitta det som vi är villiga att arbeta hårt för - om det så krävs.
- Att nå framgång med mindre ansträngning får inte vara ett mål i sig, utan det är snarare en konsekvens av att vi jobbar på rätt sätt och med rätt mental inställning, berättar Bengt.
Hitta din balans
Om vi därför sysslar med något som vi är villiga att arbeta hårt för kommer det hårda i arbetet att med tiden att falla bort menar Bengt. Genom att göra något som vi brinner för gör det nämligen inte så mycket om vi misslyckas; målet blir inte längre det viktigaste utan resan dit. Har vi kul på vägen blir pressen att lyckas inte lika stor, kreativiteten maxas och företagen får nöjdare arbetare.
- Genom att ha kul blir du mer positiv, och genom att bli mer positiv mer framgångsrik. Motgångar blir inte längre något jobbigt som sätter ner dig utan blir istället till en lärdom som lär dig hitta de vägar du behöver, förklarar han.
För att nå denna positivitet är det också viktigt att hela tiden arbeta med sig själv och vara tacksam även för de små sakerna.
- Fokusera på det konstruktiva och på hur du vill att det ska kännas och så kommer du nå dit. Arbetet blir lättare, du behöver inte lägga samma energi på att tackla negativa känslor och du får tid över till saker som får dig att må bra – du når en balans i livet. Det behöver nämligen inte vara krampaktigt och mödosamt att ta sig till toppen, utan det är ditt egna val hur du vill att din livsresa ska se ut, avslutar Bengt.
Av: Johanna Järvstråt