Mentorskap - ett effektivt sätt att utvecklas

Textstorlek

Skriv ut

Mentorskap - ett effektivt sätt att utvecklas

Näringsliv

Caj Rollny (konsultchef på iBiz Solutions) har Staffan Barrefors (seniorkonsult i det egna företaget Silverryggen) som mentor. "Mentorskap är ett effektivt sätt att utvecklas som ledare", konstaterar de båda efter ett lyckat samarbete under ett år.

Caj Rollny är konsultchef på expanderande iBiz Solutions som nu har drygt 20 anställda: "Mentorskapet ger mig möjlighet att diskutera, reflektera och få stöd i frågeställningar och utmaningar som jag möter dagligen som relativt ny chef i ett växande IT-bolag", säger han.

Staffan Barrefors är seniorkonsult som arbetar med rådgivning och stöd till chefer inom affärsmannaskap och ledarskap: "Mentorskapsprogram är en effektiv form för personlig utveckling som blir allt viktigare när ledarrollen förändras och ledarna blir allt mer utsatta", säger han.

”Viktigt att ha en extern mentor”

För att utvecklas i sin roll som konsultchef på iBiz Solution var Caj Rollny enig med sin chef Allan Hallén: "Jag behövde en mentor - och eftersom det är både tidsmässigt svårt och mindre lämpligt att ha sin egen chef som mentor valde vi en extern seniorkonsult", berättar Caj och fortätter: "Staffan Barrefors har den optimala bakgrunden som mentor för mig. Han har mycket lång erfarenhet som konsultchef i IT-bolag och han delar med sig av erfarenheter och kunskaper som ger mig värdefulla insikter och verktyg för att utvecklas i min chefsroll".

På motsvarande sätt är Staffan Barrefors nöjd med det samarbete som utvecklats mellan dem: "Mentorskap är ett unikt och effektivt sätt att kombinera nytta med personlig utveckling. Ett mentorskapsprogram skräddarsys efter varje adepts behov där jag som mentor har en mer coachande roll än som rådgivare. Det är adepten själv som är den drivande och kommer fram till vad han eller hon vill utveckla”, förklarar Staffan.

Kontinuitet, fokusering och förtroende
Kontinuitet, fokusering och ett ömsesidig förtroende är några av förutsättningarna för ett lyckat mentorprogram, enligt Caj Rollny och Staffan Barrefors:

Kontinuitet – genom ett regelbundet och långsiktigt samarbete under minst ett år. Caj och Staffan träffas som regel en gång per månad. ”Vi brukar äta lunch tillsammans – men det skulle lika gärna kunna vara ett ’walk & talk’-möte”, förklarar Staffan: ”Det viktiga är vi får möjlighet att prata med varandra ostört – därför ska man inte träffas på den egna arbetsplatsen”.

Fokusering – genom att inför varje möte välja ut en aktuell fråga som adepten brottas med i sin vardag. ”Det ger mig som mentor möjlighet att förbereda mötena och bidra med allt från praktiska tips och tricks till mer reflekterande inspel för en gemensam dialog”, säger Staffan. ”Det ger mig som adept möjlighet att styra samtalen utifrån mina aktuella behov”, säger Caj.

Förtroende – genom att allt som sägs behandlas strikt konfidentiellt. ”Båda parter ska känna trygghet och ha fullt förtroende för varandra – därför är det viktigt att personkemin stämmer”, betonar både Staffan och Caj: ”Ytterst handlar det ju om att våga blotta sina svagheter som ledare för att få hjälp att utvecklas”.

Gemensam drivkraft att utvecklas
Det ömsesidiga förtroendet bygger också på en gemensam drivkraft att utvecklas:

”För min del handlar det om att utvecklas i min roll som chef i ett växande IT-bolag genom att ta del av en extern seniorkonsults kunskaper och erfarenheter - inte bara från IT-företag utan även från andra branscher”, säger Caj och tycker att fler företag borde erbjuda sina ledare en extern mentor: ”Nyttan är given – både för ledaren och företaget”.

”För min del handlar det givetvis om att bidra till att stärka ledarskapet i ett företag – men också om att utveckla mig själv”, säger Staffan och förklarar: ”Att vara mentor ger mig själv nya perspektiv utifrån aktuella frågeställningar – och det är både roligt och vitaliserande”.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord