Textstorlek

Skriv ut

Medicinare startar flest företag

Ekonomi & Bokföring

I en ny totalundersökning studeras hur samtliga individer med akademisk utbildning inom naturvetenskap, teknik och medicin är involverade i företagande. Resultat finns nu från studien av totalt 221.708 personer som följts under perioden 1990-2000.

Individer utbildade på universitetsnivå inom naturvetenskap, teknik och medicin representerar den del av den svenska arbetskraften som har störst sannolikhet att genom företagande omvandla vetenskaplig kunskap till kommersiella aktiviteter. Framgångsrik kommersialisering av vetenskaplig kunskap anses vara en av de viktigaste faktorerna till ekonomisk tillväxt, varför denna grupps företagande är av stort intresse.

Frédéric Delmar och Johan Wiklund vid Handelshögskolan i Stockholm samt Karin Sjöberg vid Internationella handelshögskolan i Jönköping har därför undersökt hur aktiva individer inom dessa yrkesgrupper är som företagare. Den undersökta populationen består av ungefär 50 procent ingenjörer, 30 procent medicinare och 20 procent naturvetare. I undersökningen är andelen kvinnor 28 procent och andelen män 72 procent.

Resultaten visar på intressanta skillnader beroende på längd och typ av utbildning, bransch, region och kön. 22 procent har varit företagare i ett år eller mer under denna period, men per år är endast 10 procent företagare av dem som ingår i populationen. Mest aktiva är medicinarna och 19 procent är årligen företagare inom denna yrkesgrupp. Heltidsföretagande är inte särskilt vanligt och majoriteten eller ungefär 60 procent driver sina företag enbart på deltid. Flest företag startas inom tjänstesektorn.

– Vi finner också stora regionala skillnader och företagandet bland medicinare, ingenjörer och naturvetare koncentreras främst till storstäderna. Resultaten visar att även utbildningsort kan ha betydelse för företagandet i denna grupp. Stockholmsregionen tycks vara mer framgångsrik i utbildningen av egna företagare, medan Norrbotten inte lyckats lika bra, säger Johan Wiklund.

Trots att forskarna beaktar effekter av ålder och utbildning finner de att fler män än kvinnor startar företag i den studerade populationen. Skillnader i ålder och utbildning brukar annars vara en av de största orsakerna till könsskillnader i företagande.

Rapporten har beställts av ITPS och har samfinansierats av Forum för småföretagsforskning (FSF), ITPS, Nutek och Vinnova. Studien är en del av FSF:s forskningsprogram nya företag och företagsformer.


www.itps.se

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord