Håkon Welde jobbar på webhotellföretaget Active24. Hans tips hjälper dig som nystartad småföretagare att hitta rätt i djungeln av företag som erbjuder webbhotell. Genom att kolla upp företagens bakgrund och känna till sina egna behov blir urvalsprocessen
Webbhotellbranschen kännetecknas av ett stort antal aktörer med mycket varierande priser och kvalitet. Många aktörer köper upp varandra och bildar gemensamma bolag.
- Det finns alla varianter, allt från det lilla ”hemmaföretaget” där en person startat upp en server hemma i källaren, till de stora ”jättarna” som exempelvis Telia. För en nystartad företagare med små behov kan det vara lockande att välja ett av de absolut billigaste webbhotellen, men i takt med att företaget växer så brukar inte deras resurser räcka till, säger Håkon Welde.
Tänk långsiktigt när du väljer
Håkon tipsar om att kolla upp vilka samarbetspartners webbhotellsföretagen har. Om de samarbetar med etablerade och seriösa företag brukar det vara ett tecken på att de själva också är seriösa.
- Försök att tänka långsiktigt när du väljer webbhotell. Stirra dig inte blind på ingångspriset utan fundera på vilken lösning som blir bäst för dig i det långa loppet, säger Håkon Welde.
Tyvärr finns det även en del oseriösa aktörer på webbhotellsmarknaden. Boråsföretaget Comitnet är ett sådant exempel. De har blivit kända för att låsa företagare vid långa kontrakt för domännamn som de själva inte är ägare till. Ett sätt att skydda sig mot skojare är att läsa kontrakt noga och läsa allt det finstilta.
Skojarföretagen utnyttjar okunskapen
- ”Skojarföretag” som inriktar sig på att sälja falska domännamn via telefon har också ökat den senaste tiden. Vårt tips är att aldrig tacka ja till ett erbjudande över telefon och avsluta samtalet direkt om det känns skumt, säger Jessica Kemphe, rådgivare på Företagarna.
Hon tror att trenden med skojarföretag inom webbhotell och domännamn kommer att växa sig starkare den närmsta tiden. Skojarna utnyttjar ofta företagarnas okunskap i de här frågorna och försöker ofta stressa fram ett köpbeslut över telefon.
Håkon Welde tycker också att man bör tänka på att webbhotell sällan erbjuder webbdesigntjänster. Själva hemsidan får man ordna på annat håll. Ibland erbjuds enkla designverktyg för hemsidor, som kan vara ett alternativ för den nystartade.
Tre tips för dig som ska välja webbhotell:
- Kontrollera vilka leverantörer som är seriösa genom att göra en kreditkoll och be om att få titta på företagets årsredovisning. På så vis kan du kontrollera om de har ordning på ekonomin.
- Försök att så snart som möjligt minimera dina valmöjligheter genom att fokusera på ett litet antal leverantörer. Välj exempelvis ut fem företag och titta sedan närmare på deras olika erbjudanden.
- Ha inte enbart ett lågt pris som din viktigaste urvalsfaktor när du väljer leverantör. Andra viktiga faktorer är exempelvis tillgång till support, avtalets utseende och längd och företagets tekniska styrka. Fråga också gärna andra företagare vilka webbhotell de rekommenderar.
www.active24.se