Karin Ebbinghaus jobbar på advokatfirman Vinge och har sedan länge hjälpt nystartade företag att komma igång. Vi bad henne ge tips om hur man håller koll på de juridiska reglerna och undviker regelproblem när man startar företag.
- Vilka misstag man gör som nyföretagare beror mycket på vilken bransch man försöker ta sig in i, menar hon. Men generellt sett är det väldigt vanligt att man inte är tillräckligt noga med att få ned alla avtal och överenskommelser skriftligt och skicka offerter. Det finns visserligen sällan några formkrav för avtal, men man undviker lättare missförstånd om båda parter ser vad man kommit överens om.Varför tror du att det är så?
- Folk är nog lite rädda att det ska kännas obekvämt och omständigt att be kunden att skriva på en massa papper, när det ändå känns som att man är helt överens. Det är dock ändå viktigt att ha allt i skriftlig form - man vet aldrig vad som kan hända på vägen eller vilka missförstånd som kan uppstå.
- Man är dessutom ofta lite dålig på att sätta bra pris på sina produkter eller tjänster, att ställa krav på affären. Våga att bestämt säga "såhär mycket vill jag ha"!
När man startar företag bör man fokusera så mycket som möjligt av sin tid på det som man är bra på, tycker Karin. Det är sällan som en fantastisk kreatör och en utmärkt administratör ryms i samma person. Om man har möjlighet kan det därför vara bra att anlita hjälp för det man är mindre bra på, t.ex. revision, skatt och juridik.
- Många sopar tyvärr ekonomin under mattan därför att man inte kan, vill eller orkar ta itu med den, vilket kan få oerhört negativa konsekvenser. Det bästa för den som inte vill hantera ekonomin själv är att anlita en bra revisor eller rådgivare. Se det som en investering istället för en utgift, avslutar Karin.
Sex tips för en succéstart!
- Välj bolagsform med omsorg. Detta är avgörande för vad du får lov att göra inom verksamheten och hur din privata ekonomi påverkas, så se noga över alla alternativ innan du bestämmer dig
- Ha en tydlig målgrupp - ska du sälja till privatpersoner eller företag? Reglerna för respektive är mycket olika och därför bra att ha koll på
- Var noga med bindande offerter och se till att allt verkligen stämmer.
- Om du startar företag tillsammans med någon, upprätta någon typ av partnerskapsavtal! Det kanske känns som att ni är helt på samma våglängd just nu, men om något skulle hända med företaget måste ni veta hur ni ska hantera det.
- Skydda dina idéer. Registrera eventuella patent och namn i god tid och se till att ha bra sekretessavtal.
- Våga fråga! Kom ihåg att "det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta" - verkar något luddigt eller oklart så är det förmodligen det.
Läs mer:
www.vinge.se