Textstorlek

Skriv ut

Glöm inte arbetsmiljön!

Näringsliv

När företaget växer och verksamheten går bra är det lätt att glömma att man som företagare har skyldigheter vad gäller arbetsmiljön. Det finns all anledning att satsa på förebyggande friskvård.

Antalet avdragsgilla friskvårdsaktiviteter är många. Sedan en tid tillbaka är det inte bara lagidrotter som är avdragsgilla, utan också individuell träning och förebyggande behandlingar, exempelvis massage.

För att aktiviteten ska bli avdragsgill bör samtliga anställda erbjudas samma utbud. En god idé är att erbjuda en mångfald av aktiviteter, exempelvis träning på gym, möjlighet till subventionerad massagebehandling, lagidrott eller en betald långpromenad i veckan. Gröna växter är ett exempel på en satsning som ger mycket utdelning för en relativt liten insats. Växterna är inte bara ett trevligt inslag som gör miljön på kontoret trivsammare. Det är också vetenskapligt bevisat att de renar luften, påverkar vår prestationsförmåga och välbefinnande eftersom de stabiliserar inomhustemperaturen. De reglerar temperaturen och skapar ”rätt” luftfuktighet, särskilt i rum med mycket datorer och annan utrustning som lätt gör luften torr.


Ljus, ljud och luft spelar roll för välbefinnandet

Ellen Wheatley är ergonom och driver företaget Två Ergonomer. Hon arbetar mycket med förebyggande åtgärder som gör att människor med stillasittande arbeten undviker att präglas av sin miljö och få belastningsskador. Ergonomi är långt ifrån bara sittställningar eller höj- och sänkbara skrivbord. Det handlar lika mycket om att faktorer som ljus, ljud och luft ska stämma in på individens behov.

Ellen Wheatley
Ellen Wheatley på företaget Två Ergonomer
Det psykosociala klimatet på arbets- platsen är en annan faktor som ofta glöms bort, säger Ellen Wheatley. Även om man kanske inte direkt förknippar kontorsarbete med arbetsskador så är kopplingen däremellan ofta stark. Kroppen tar ofta lika mycket stryk av små, men upprepade rörelser som stora och ansträngande sådana. Att variera sig genom att ofta byta arbetsställning är ett sätt att minimera skaderisken. Att planera in arbetsdagen i korta pass och försöka lägga in någon form av fysisk aktivitet däremellan är ett annat tips.

Placeringen av datorn kan också vara avgörande för hur vi mår på våra arbetsplatser. Ofta väljer vi att placera datorn precis bakom ett fönster, men det kan vara förrädiskt för både ögonen och resten av kroppen. Genom att låta dagsljuset som strömmar in genom fönstret konkurrera med datorljuset så tvingas ögat att anstränga sig onödigt mycket. När vi kisar för att tydligt se vad som står på skärmen medföljer det ofta sittsttällningar som absolut inte är gynnsamma för kroppen. Genom att placera datorn en bit från fönstret och försöka undvika att något reflekterar sig i skärmen sparar man på kroppens resurser, enligt Ellen Wheatley.

Ljud är en faktor som ofta stressar oss omedvetet. Många är särskilt känsliga för låga och upprepande ljud, t ex surret från kopieringsapparaten eller en snurrande fläkt. Ofta är vi så vana vid ljuden att vi inte tänker på dem, men enligt Ellen Wheatley så orsakar det, medvetet eller omedvetet, stress hos många människor. Att försöka dämpa ljuden så gott det går genom att t ex placera kopieringsapparaten en bit från arbetsplatsen kan betyda mycket för att undvika stressrelaterade åkommor.

Alla arbetsplatser regleras av Arbetsmiljölagen. Den anger bland annat vilket ansvar arbetsgivaren har för att skapa en trivsam och sund arbetsmiljö, arbetsgivaren ska förebygga ohälsa och olycksfall och det är Arbetsmiljöverket som har till uppgift att kontrollera att arbetsgivarna följer lagen och gör inspektioner. Arbetsmiljölagen säger att arbetsgivare och arbetstagare ska samverka i arbetsmiljöarbetet. Arbetsgivaren har alltid det yttersta ansvaret för arbetsmiljön, men många arbetsplatser har också valt att lägga en del av ansvaret på skyddsombud, som fungerar som de anställdas representant i frågor som gäller just arbetsmiljön. Ett skyddsombud har bland annat befogenhet att företräda arbetsgivaren i skyddsfrågor och rätt att få utbildning kring arbetsmetoder och delta i planeringen av arbetsmiljön.


Friskvårdstips för dig med ett stillasittande kontorsarbete:
  • Investera i en bra stol som kan regleras efter dina egna behov. Satsa också på att byta sittställning så ofta som möjligt, det är det bästa sättet att slippa få problem med rygg och axlar.

  • Ta regelbundna pauser. En bra tumregel är att ta fem minuters paus för varje timme vid skrivbordet. Ställ dig upp, passa på att sträcka på kroppen. Hämta kaffe, gå ett ärende till kopiatorn eller gå på toaletten. Det gör att blodcirkulationen kommer igång och din förmåga att fokusera på arbetsuppgifterna ökar.

  • Tänk på att placera datormusen så nära kroppens mittpunkt som möjligt, alltså så rakt fram som möjligt på skrivbordet. Undvik att placera den alltför lång ut i sidled, eftersom det tvingar armen att arbeta i ett onaturligt läge som sliter på kroppen. Placera datorskärmen ca 50-70 cm från ansiktet, gärna mitt framför kroppen.

  • Prova lite pausgympa. Ett bra program med enkla övningar som du kan göra utan att lämna skrivbordet finns att hämta hem på Friskis & Svettis hemsida, www.friskissvettis.se. Särskilt nacken och axlarna är viktiga att röra på med jämna mellanrum.

  • Ofta sitter man och spänner sig i axlarna utan att vara medveten om det. Särskilt när man är stressad eller djupt försjunken i någon arbetsuppgift är det lätt hänt att man sitter på ett sätt som på lång sikt skadar kroppen. Bli medveten om hur du sitter och var uppmärksam så fort du får ont någonstans, tänk på att det är kroppens sätt att tala om för dig att något inte stämmer.

Mer information om arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och arbetsmiljölagar som gäller för olika branscher finns på www.arbetsmiljoverket.se


Av: Annika Wihlborg

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord