Alltfler pensionärer väljer att fortsätta sitt yrkesliv som företagare. Första halvåret i år ökade antalet registreringar av enskilda firmor bland 65-plussarna med 22,6 procent jämfört med i fjol. Det visar en färsk sammanställning från Visma.
Fakta
Undersökningen om pensionärernas nyföretagande bygger på statistik från Bolagsverket och UC och omfattar alla enskilda firmor som registrerats första halvåret 2012 och 2011. För att siffrorna ska vara jämförbara har branscherna skogsförvaltning och blandat jordbruk utelämnats.
Männen dominerar
Sju av tio nya näringsidkare över 65 är män. Sett över hela landet registrerades 71,0 procent eller 694 av de 978 firmorna av män och 284 av kvinnor. Det mest jämställda länet var Kronoberg med 46,2 procent kvinnliga nystartare med Jämtland i den andra änden av skalan med bara 7,7 procent.
Bland unga nyföretagare är jämställdheten bättre. I åldersgruppen upp till 25 år svarar kvinnorna för cirka 40 procent av de nya firmorna. Inom Ung Företagsamhets verksamhet på landets gymnasieskolor är jämställdheten ännu bättre. Av drygt 20 000 elever som drev UF-företag läsåret 2011-12 var 52,6 procent kvinnliga elever.
Konsultuppdrag vanligast
De vanligaste branscherna bland 65-plussarna är konsultuppdrag, uthyrning av olika slag samt verksamhet inom byggsektorn. En annan vanlig bransch är redovisning. På topplistan finns även litterärt och konstnärligt skapande.
– Det vi sett allt tydligare de senaste åren är att många som egentligen kunde ägna sig åt att vara pensionärer på heltid väljer att fortsätta ett aktivt yrkesliv. De äldre har ofta stor kompetens, ett brett nätverk och kunskaper som behövs i företag och organisationer. Den kombinationen ger dem utmärkta förutsättningar för företagande på hel- eller deltid, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.
Seniorernas topplista första halvåret 2012 (2011)
1. Teknisk konsultverksamhet (1)
2. Uthyrning (6)
3. Konsultverksamhet avseende företags organisation (2)
4. Byggverksamhet (snickeri, måleri, markarbeten och elinstallationer) (3)
5. Litterärt och konstnärligt skapande (7)
6. Parti- och butikshandel (5)
7. Redovisning och bokföring (4)
8. Fastighetstjänster och lokalvård (8)
9. Övrig verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik (9)
10. Datatjänster (9)
Skillnader mellan länen
Precis som när det gäller annat nyföretagande finns det regionala skillnader i aktivitet även bland pensionärerna. Första halvåret ökade registreringarna allra mest i Gävleborgs län, Kalmar län och Örebro län.
Det som är gemensamt för utvecklingen i hela landet är att de äldres andel av nytt näringsidkande fortsätter att öka. Under första halvåret i år var det bara i åldrarna över 65 och under 25 som registreringarna ökade. De äldres andel ökade från 4,2 till 5,1 procent och de yngres från 12,4 till 15,2 procent.
− Det är alltid tuffare för personer med maximal försörjningsbörda att starta eget. Familj och boende innebär ekonomiska åtaganden, som pensionärer och ungdomar ofta inte är lika tyngda av, säger Rolf Dahlberg.