Att anställa sin första medarbetare är ett stort steg för många företagare. Många tvekar inför att anställa eftersom det medför en del ansvar och kostnader, men en bra medarbetare brukar oftast löna sig i längden.
Det finns många olika typer av anställningsformer och det gäller att ha koll på vilka lagar som gäller. Den absolut vanligaste anställningsformen kallas för tillsvidareanställning. Det innebär att den anställde skyddas av LAS-lagen om anställningsskydd. Där anges att alla anställda har minst en månads uppsägningstid. Arbetsgivaren och den anställde kan komma överens om att annan uppsägningstid ska gälla och det kan man göra både vid anställnings- och uppsägningstillfället. När du som arbetsgivare konstruerar anställningsavtalet så kan det vara bra att reglera saker som lön, tjänsteförmåner och naturligtvis uppsägningstid. De första sex månaderna av en tillsvidareanställning är ofta en provanställningstid. Efter sex månader övergår provanställningen automatiskt i en tillsvidareanställning.
Man kan också välja att visstidsanställa en person. Då kommer du och den anställde överens om hur lång anställningen ska vara redan från start. Fackförbundens kollektivavtal kan vara till god hjälp när du anställer, men det är inte obligatoriskt att vara ansluten till något kollektivavtal. De senaste åren har Regeringen satsat på ett antal olika stödåtgärder för att minska arbetslösheten, plusjobb, akademikerjobb, anställningsstöd och utbildningsvikariat är några exempel. Det är Arbetsförmedlingen som har hand om den typen av anställningsformer och de kan göra att du som småföretagare att ha råd att anställa eftersom Arbetsförmedlingen ofta står för en del av kostnaden under en begränsad period.
Lärlingar har blivit allt mer populärt på senare tid. Även om lärling inte är någon egen anställningsform så är den ändå värd att uppmärksammas. I år satsar Regeringen på 3000 lärlingsplatser för unga och de riktar sig särskilt mot småföretag. Att anställa en lärling har flera fördelar, främst att man har möjlighet att lära upp lärlingen i branscher där det saknas formella utbildningar.
Den som vill anställa kan med fördel vända sig till ett fackförbund för att få information om vilka lönenivåer som gäller, hur lagen om anställningsskydd, LAS, fungerar och vad som gäller om du behöver säga upp din personal framöver. Om du är medlem i någon företagarorganisation, exempelvis Företagarna, så kan du få hjälp av deras medlemsjour eller hitta mer information på deras hemsida. Arbetsmiljöverket har mycket information om vilka arbetsmiljölagar som gäller i just din bransch, se www.arbetsmiljoverket.se
Av: Annika Wihlborg