Fem sätt att hantera motgångar

Textstorlek

Skriv ut

Fem sätt att hantera motgångar

Tips & Råd

Ett nej eller ett negativt besked är ett klassiskt exempel på en motgång som alla människor förr eller senare råkar ut för. Det som utmärker en vinnare är individens sätt att hantera motgången genom att snabbt kunna vända den till sin fördel

Fakta

Namn: Olof Röhlander
Yrke: Inspiratör, mental styrketränare, föreläsare.
Aktuell:  Ger i augusti ut boken ”Det blir alltid som man tänkt sig” via Forum Förlag.
Pratar om: Hantera förändringar, se möjligheter, skapa tändande mål och att träna upp sin mentala styrka.

- Att kunna hantera motgångar är en färdighet som ofta hamnar i skymundan, en mental styrka som människor i allmänhet tränar i alltför liten utsträckning.  Det gör att vi många gånger står dåligt rustade när motgångarna väl kommer, något som bland annat riskerar att drabba vår självkänsla helt i onödan, säger Olof Röhlander, mental tränare och föreläsare, aktuell med boken ”Det blir alltid som man tänkt sig”.

Fem tips för att hantera motgångar framgångsrikt och ändå få det som du tänkt dig:

1. Se de dolda fördelarna med det som hände.
Något som i första skedet kan upplevas som odelat negativt innehåller en massa dolda fördelar. Om du tränar på att se det så kan du finna att det var bättre att det blev ett nej, istället för ett ja, just i det här fallet. Du kanske ändå hade ont i knät inför den här matchen och risken var således stor att du inte kunnat göra dig själv rättvisa.

2. Unna dig själv uthållighetsträning.
Fråga dig själv: ”Vad finns det för positivt i det här? Vad kan jag lära mig av den här motgången? Hur kan det här göra mig starkare?” Bestäm dig för att använda den här erfarenheten för att komma tillbaka ännu starkare. Se den som ett tillfälligt hinder, imorgon är en annan dag.  Har du lätt för att ge upp när saker inte går som du vill? Använd det som envishetsträning

3. Behåll målet – byt väg.
Ge inte upp bara för att du fick nej på ett ställe, det finns fler sätt att uppnå samma sak. Blir du ratad i en uttagning kan du tack vare det få ja någon annanstans där det finns samma möjligheter att nå dina mål. Du anar inte hur många duktiga artister, konstnärer och skådespelare som berättat om hur de fått nej på sin ansökan till konsthögskolan, teatern eller liknande som de drömt om. De gav dock inte upp utan såg till att uppnå samma sak på annat sätt, eller så fortsatte de söka igen och igen tills de kom in och det kom andra som höll i uttagningarna och som gillade dem bättre.

4. Delete.
Om du inte gillar det som händer eller som du hör, agera som om det inte hänt. Hitta sätt att få dig på andra tankar när du kommer på dig själv med att älta det som hänt. Många som lyckats att snabbt efter en motgång komma vidare berättar att de knappt minns den där förlusten eller misslyckandet. De tryckte på ”deleteknappen” och så hade det liksom inte hänt. När du ska gå upp och hålla i styrelsemötet som ordförande och du precis innan mött en kollega som bara sugit all energi ur dig genom att berätta om sin senaste motgång, tryck på ”deleteknappen” och töm huvudet så du kan vara bra här och nu.

5. Bränsle – revansch.
Det var bra att chefen bad dig komplettera den där rapporten, eftersom du nu äntligen förstår vad som krävs av dig. Nu fick du äntligen den energi som behövdes för att plocka ut det där lilla extra ur dig själv, eftersom du aldrig mer vill hamna i den här situationen. Tänk så här: ”Vad bra att det här hände nu, så här tidigt i processen, tänk om det kommit senare, vad hade det då kostat mig?”

Läs mer:
www.upphopp.se

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord