En anställning uppkommer när en person anställs för att utföra arbete åt en annan person eller företag. En anställning kan vara tillsvidare eller för begränsad tid. Men kan arbetsgivaren anställa vem han/hon vill och på de villkor som passar arbetsgivaren? Advokat Jessica Stålhammar reder ut svaret.
Fakta
Jessica Stålhammar är advokat och delägare i den affärsjuridiska advokatbyrån Gärde Wesslau. Hon är arbetsrättsspecialist med lång erfarenhet av processföring och rådgivning i ämnet till både företagare och privatpersoner.
- Särskilda regler gäller vid anställning av person som är under 18 år.
- Tidigare anställd kan ha anspråk på företrädesrätt till anställningen.
- Deltidsanställd kan ha krav på företrädesrätt till högre sysselsättningsgrad eller heltidsanställning.
- Arbetsgivaren måste följa reglerna i diskrimineringslagen, d v s inte diskriminera någon p g a kön, ålder, etnisk tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning eller religion.
- Vissa anställda måste inneha behörighet för yrket, t.ex. lärare eller läkare.
- Kontroll måste ske av bl a arbetstillstånd vid anställning av utländsk medborgare.
Lagen skiljer mellan två olika huvudtyper av anställning, nämligen tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Arbetsgivare och arbetstagare kan träffa avtal om tidsbegränsad anställning för allmän visstidsanställning, provanställning, vikariat, säsongsarbete och då arbetstagaren fyllt 67 år.
Arbetsgivaren är skyldig att informera arbetstagaren om villkoren för anställningen. Informationen skall vara skriftlig och lämnas inom en månad från att den anställde tillträdde tjänsten.
Informationen skall innehålla:
- Arbetsgivarens och arbetstagarens namn och adress.
- Anställningens tillträdesdag samt arbetsplatsen.
- En beskrivning av arbetstagarens arbetsuppgifter och yrkesbenämning.
- Om anställningen gäller tillsvidare eller för begränsad tid/provanställning.
- Uppsägningstider.
- Lön, förmåner och hur ofta lönen skall betalas ut.
- Längden på semester och längden på normala arbetsdag/arbetsvecka.
- Tillämpligt kollektivavtal i förekommande fall.
Svaret är således NEJ, arbetsgivaren kan inte bland arbetssökande välja och anställa vem han eller hon vill. Men det finns regler som inskränker den rätten och som därmed gör att arbetsgivaren inte alltid kan välja vem han eller hon vill anställa eller låta vilka kriterier som helst avgöra vem som anställs. Det är naturligtvis viktigt att känna till vad som gäller för att rekryteringsprocessen ska gå rätt till och för att undvika skadeståndsprocesser.
Läs mer:
www.garde.se