Textstorlek

Skriv ut

Entreprenörskapsutbildningar - tillhandahåller verktygen för att förverkliga en

Ekonomi & Bokföring

På senare tid har allt fler entreprenörskapsutbildningar skapats. En utbildning kan vara ett bra sätt att få struktur på sin affärsidé och öka sin förståelse för företagandets spelregler. De är också ett sätt att skapa sin egen verktygslåda kring hur man

Ungefär åtta olika universitet och högskolor runtom i landet erbjuder idag utbildningar i entreprenörskap. Dessutom finns ett trettiotal kurser och drygt tjugo program som på något sätt anknyter till entreprenörskap. Även Folkhögskolor, KY-utbildningar och privata utbildningsföretag satsar på att utbilda inom entreprenörskap. På Högskolan i Malmö och Stockholms Universitet finns en ettårig Magisterutbildning i entreprenörskap.

- Man kan lära ut management och träna sig i ledarskap, men i allmänhet så kan man varken lära ut eller träna entreprenörskap, säger Gustav Berglund, kursansvarig för entreprenörskapsutbildningen vid Stockholms Universitet och författare till boken "Inspirerande Idéer".

Lär ut hur man gör verklighet av idéer
Magisterprogrammet går ut på att inspirera, uppmuntra och visa på möjligheter samt att lära ut ett entreprenöriellt förhållningssätt. Fokus ligger på att lära ut hur man gör verklighet av sina idéer. Kravet för att gå entreprenörskapsutbildningen är att man läst minst 120 högskolepoäng tidigare.

- Vi ser till att man får jobba med människor som tänker annorlunda än de själva, många studiebesök samt gästföreläsningar av olika entreprenörer, säger Gustav Berglund.

Anledningen till att antalet entreprenörskapsutbildningar ständigt ökar beror, enligt Gustav Berglund, på att de egenskaper som är typiska för en entreprenör blir allt mer efterfrågad i samhället.

Handlingskraft karakteriserar entreprenören

- Den som har erfarenhet av och tänker entreprenöriellt har användning för det oavsett om de startar eget eller satsar på en framtid som anställd. Att tänka i nya banor, kreativitet och handlingskraft uppskattas överallts, säger han.
På en Entreprenörskapsutbildning lär man sig ofta minst lika mycket av sina kursare som av lärarna. Utbytet mellan människor med olika bakgrund bruka föda nya idéer.

Den som har gått en entreprenörskapsutbildning kan ibland nå sina mål snabbare än den som lär sig genom egna erfarenheter. Att exempelvis veta hur man skriver en affärsplan eller skapar marknadsföringsstrategier i teorin kan ge ett försprång, även om det är handlingskraften och förmågan att få saker och ting gjorda som, enligt Gustav Berglund, karakteriserar en entreprenör.

En utbildning kan tillhandahålla verktygen för den som vill förverkliga sina idéer, men det är alltid upp till individen att hitta sin egen inspiration till att starta och driva företag, säger han.

Länkar till entreprenörskapsutbildningar i Sverige:

Företagarnas Folkhögskola i Leksand
www.foretagarnas.fhsk.se

Magisterutbildning i entreprenörskap, Stockholms Universitet
www.entreprenorskap.su.se

Innovationsprogrammet på Mälardalens Högskola
www.mdh.se

Stockholm School of Entrepreneurship
www.sses.se

Högskolan I Dalarna, har bland annat kursen “Entreprenörskap I teori och praktik”.
www.du.se

Högskolan i Kalmar, har flera kurser i entreprenörskap, bland annat ”Entreprenörskap och affärsutveckling”
www.hik.se

Malmö Högskola, har en ettårig påbyggnadsutbildning i entreprenörskap
www.mah.se

Högskolan i Skövde erbjuder ettårig entreprenörskapsutbildning
www.his.se

Luleå tekniska universitet har en utbildning i ”Innovativ teknik och företagande”
www.ltu.se

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord