Organisationen Ung Företagsamhet ger ungdomar en chans att starta, driva och avveckla ett eget företag under ett år på gymnasiet. Wettexhandske, vändbar väska, stavhållare till skidliften, osthyvel med två skärare, utländska bakverk, kalasverksamhet och s
Det hela började när två studenter vid Jönköpings Internationella Högskola hämtade hem konceptet Ung Företagsamhet från USA 1980. Sedan dess har verksamheten brett ut sig över hela landet och finns nu på 24 regionkontor med ett förbundskansli i Stockholm. Ung Företagsamhet är en idell organisation utan vinstintressen som finansieras helt av bidragsgivare från näringsliv, kommuner och andra organisationer.
Operativa arbetet
Konceptet innebär att gymnasieungdomar får starta, driva och avveckla ett riktigt företag, ett s.k. UF-företag under ett läsår. Ungdomarna tar själva fram en affärsidé och säljer riskkapitalsedlar för att finansiera sin verksamhet vid starten. Hela gruppen, oftast ca fem elever, fungerar som styrelse och delar upp ansvarsområden mellan sig. Därefter börjar företagen köpa in eller producera sin vara, eller tillhandahålla sin tjänst, marknadsföra, sälja, sköta den löpande bokföringen, upprätta affärsplan och årsredovisning osv. Ungdomarna arbetar med sina företag såväl på skoltid som på fritiden.
Som stöd under året finns lärare i skolan samt rådgivare från det lokala näringslivet. I Ung Företagsamhets utbildningspaket ingår också en handbok och en företagspärm för eleverna, en lärarhandledning för lärarna samt digitalt material. En viktig del i arbetet är att varje UF-företag ska ha minst en rådgivare från det lokala näringslivet som fungerar som coach, mentor och bollplank under hela året. Rådgivarna jobbar ideellt och stödjer ungdomarna med sin erfarenhet, sina kontakter samt tips, råd och uppmuntran.
Under året arrangerar Ung Företagsamhet seminarier, marknad, tävlingar, föreläsningar, fortbildningar, mässor m.m. för både lärare och elever. Aktiviteter erbjuds på regional, nationell och internationell nivå.
Ung Företagsamhet ger resultat
Hösten 2002 genomfördes en nationell undersökning som visar att bland de ungdomar som deltagit i Ung Företagsamhets utbildningsprogram som var 29 år och äldre hade 20% startat egna företag. Dessa företag sysselsätter i snitt sex personer. Idag sysselsätts således ca 16 500 personer i företag som drivs av fd UF-ungdomar.
En annan intressant sak som kom fram i undersökningen är att ungdomarna utvecklas genom arbetet med sina UF-företag. UF-företagande ger inte bara mer kunskap om företagande, majoriteten uppgav att deras självkänsla, initiativ-, samarbets- och problemslösningsförmåga hade ökat under UF-året. De hade även fått lära sig ta ansvar och har fått bättre självförtroende. Dessutom hade de fått bättre inblick i arbetslivet.
Alla dessa egenskaper kommer de att ha nytta av i framtiden oavsett om de väljer att starta eget företag eller vara anställd. Majoriteten anger även att UF-företagandet varit till hjälp som referens vid sökning av anställning. Hela 95% rekommenderar andra att ta chansen att driva UF-företag.
En utvärdering som utfördes av IVA (U1999: 6) pekade på att flera projekt bara marginellt bidragit till att lösa problemen med unga människors sysslo- och arbetslöshet. Slutsatsen gällde emellertid inte Ung Företagsamhet. Rapporten konstaterar att Ung Företagsamhet till en låg kostnad per deltagare givit ett mycket gott resultat.
Jag är själv en gammal UF-företagare, och kan bara säga en sak: Keep up the good work!
www.ungforetagsamhet.se