Från och med första april 2003 kommer inte längre att behövas tillstånd för vissa typer av livsmedelsförsäljning.
Det kan gälla exempelvis torghandlare. Men för de verksamheter som inte kräver tillstånd gäller ändå livsmedelslagen, till exempel märknings- och hanteringsreglerna.
Fortsatt tillståndskrav
Det behövs tillstånd enligt §16 för saluhållande av livsmedel till enskilda konsumenter bara om saluhållandet avser färdigförpackningar med
a) kött, fiskeriprodukter eller icke värmebehandlade beredningar av kött eller fiskeri-produkter,
b) andra livsmedel än sådana som anges under a) om de är lättfördärvliga från mikrobiologisk synpunkt.
Om livsmedlen inte är färdigförpackade krävs tillstånd om saluhållandet medför mer än små hygieniska risker.
Enklare hantering
Tillstånd enligt §16 behövs inte för hanteringen före saluhållandet
- om hanteringen är av enklare art,
- äger rum endast vid några få tillfällen eller i liten omfattning , och
- inte medför mer än små hygieniska risker.
Vägledning
En vägledning kommer att finnas när de nya föreskrifterna träder i kraft 1 april 2003.
Ytterligare upplysningar:
Bakgrund och regler: Anders Larsson, byrådirektör: 018-17 56 15
Tillsyn: Niklas Ekman, statsinspektör: 018-17 56 99
Den nya föreskriften i tryckt version 2002:51 (H 15)