Trots att Therese Albrechtson bara är 25 år kan hon med stolthet kalla sig för serieentreprenör. Hon inledde sin företagarkarriär redan på gymnasiet och har sedan dess hunnit starta fyra företag och flera projekt. Hon har fått många priser genom åren och har bland annat utsetts till Europas bästa unga entreprenör av tidningen Business Week.
När Therese läste samhällsvetarprogrammet med inriktning på ekonomi på gymnasiet fick hon och klasskompisarna möjlighet att prova på livet som företagare genom en kurs i Ung företagsamhet. För Therese blev det lilla företag som hon startade under skoltiden startskottet på ett liv i företagandets tecken.
- Jag planerade egentligen att plugga vidare på Handelshögskolan i Göteborg, men valde i sista minuten att tacka nej till platsen och istället satsa på mitt företagande. Jag ville satsa fullt ut på Bodyguard säkerhetsprodukter, som bland annat marknadsförde och sålde självförsvarssprejer. Jag trodde starkt på produkterna och ville testa att köra på heltid, säger hon.
Lånade startkapitalet
Att driva företag som 19-åring var tuffare än hon trott. Som ung tjej möttes hon av en del förutfattade meningar från företagsrådgivare och banktjänstemän. Till slut lyckades Therese låna ihop ett par hundratusen kronor från vänner och familj. Pengarna användes bland annat till att köpa rättigheterna till den självförsvarsspray som lade grunden till Bodyguard.
- Som företagare gäller det att ständigt prova sig fram och leta nya vägar. Jag testade till en början att sälja självförsvarssprayen i köpcentra och ute på stan, men det gick trögt. Då insåg jag att Internet förmodligen skulle vara en betydligt bättre säljkanal för just den här produkten, säger Therese.
Analysen visade sig stämma, efter ett halvår hade Bodyguard omsatt sin första miljon och Therese kunde betala tillbaka sina lån. Nästa steg var att expandera genom detaljist- och grossistförsäljning. När Therese fick erbjudande om att sälja Bodyguard valde hon att ta vara på tillfället och istället starta och bygga upp nya företag. Nästa företag på tur blev Greyzone, där hon säljer egendesignade kläder och smycken. Idén till Greyzone föddes efter en resa till Kina då Therese köpte massor av piratkopierade kläder. Köpglädjen fick dock ett abrupt slut när hon fastnade i tullen i Paris och möttes av beskedet att märkeskopior inte fick föras in i Europa.
– Då bestämde jag mig för att starta ett eget företag där jag kunde designa snygga kläder och smycken som påminner om märkesvaror, men som säljs till en bråkdel av priset. Jag designar själv, men tar hjälp av ett designföretag i Hongkong, säger Therese.
Allvarlig olycka blev vändpunkt
Under åren som företagare har Therese ändrat sina prioriteringar något. De första åren präglades mycket av en vilja att bevisa för omvärlden att hon kunde driva företag framgångsrikt och att ständigt nå nya mål i företagandet. Hon jobbade mycket och hade bråttom att nå nästa mål. När nya kontakter och affärsmöjligheter dök upp var Therese aldrig sen att ta vara på dem.
- Jag sprang på alla bollar och ville åstadkomma så mycket. Vändningen kom när jag råkade ut för en allvarlig olycka som gav mig hjärnblödningar och gjorde att jag sjukskrevs i ett år. Jag tappade i princip all energi och orkade knappt ta mig utanför dörren. Min läkare hade dessutom rekommenderat mig att hålla mig inne så mycket som möjligt eftersom mitt immunförsvar var nedsatt, vilket gjorde mig extra känslig för virus. Jag kände mig isolerad och extremt uttråkad, men tvingades att låta kroppen vila och återhämta sig. Efter olyckan prioriterar jag annorlunda. Jag ser till att ha roligt på vägen fram till målet och har inte lika bråttom att ständigt nå nya framgångar. Jag har också blivit bättre på att prioritera och fokusera på en sak i taget, säger Therese.
Efter sjukskrivningen bestämde sig Therese för att satsa fullt ut på föreläsarkarriären. Under åren hade hon fått många förfrågningar om att föreläsa om sina erfarenheter som företagare. Hon delegerade bort allt dagligt arbete i sina företag och började resa runt och inspirera andra att våga ta steget till eget. I år räknar hon med att spendera drygt 200 dagar på resande fot. Therese har blivit en uppskattad föreläsare. Hennes främsta framgångsfaktorer är, enligt henne själv, hennes förmåga att dela med sig av och sprida sin till synes outtömliga energi, att våga vara personlig och dela med sig även av jobbiga erfarenheter.
– Jag får många frågor från folk som funderar på att starta eget när jag är ute och föreläser. Många undrar hur man går tillväga för att komma igång med sitt företag, andra vill ha råd kring hur de ska lyckas välja väg och prioritera sin tid på ett smartare sätt, säger Therese.
Nystartad akademi för tillväxtföretagare
Ett av hennes senaste projekt är Academy of Excellence, ett utbildningsprogram för tillväxtföretagare, alltså företagare som varit igång ett tag och behöver hitta rätt väg för att få företaget att växa. Många som varit företagare i ett par år hamnar vid ett vägskäl, där de blir osäkra på om de ska anställa, ta in riskkapital eller kanske expandera genom att starta filialer runtom i landet.
- Det finns många utbildningsprogram för personer som överväger att starta företag, men nästan inget för de som vill få företaget att växa. Just därför startade jag Academy of Excellence. Lärarna och mentorerna är själva framgångsrika företagare som fått sina företag att växa. Satsningen är uppskattad, i vår första omgång har vi drygt sextio deltagare, säger Therese.
Hennes framtidsmål är dels att fortsätta föreläsa, dels att utöka satsningen på Academy of Excellence. För något år sedan gav hon dessutom ut en bok, där hon berättar om sitt företagarliv. Nu är en uppföljare på gång, även den på temat entreprenörskap. Med tanke på hur kreativ och uppfinningsrik Therese Albrechtson är finns det knappast någon risk att hon blir sysslolös framöver...
Therese´s tips som hjälper dig lyckas:
- Spring inte på alla bollar. När en ny möjlighet dyker upp är det lätt att snabbt tacka ja, utan att ha reflekterat över om man har tillräckligt med tid eller om erbjudandet går i linje med den egna affärsidén. Be att få återkomma, ge dig själv lite betänketid och känn efter om möjligheten passar dig.
- Avsätt tid för administration. Tidigare planerade jag med små marginaler, vilket ledde till en stressig vardag. Numera lägger jag in tid för administration för att slippa jobba på kvällar och helger. Då får jag förhoppningsvis också lite tid för reflektion, vilket kan behövas i en stressig företagarvardag.
- Prioritera. Numera väljer jag mina uppdrag och engagemang utifrån vad som ger mig energi, ny kunskap och pengar. Då blir det lättare att välja rätt väg när jag ställs inför nya möjligheter. Tidigare gjorde jag mycket som var roligt och gav mig energi, men som inte gav några pengar, vilket tog mycket tid i anspråk. Sikta på att skapa jämvikt mellan dessa tre kriterier när du planerar in aktiviteter i din agenda.
- Sätt realistiska mål. När man springer på alla bollar så handlar det ofta om att man saknar tillräckligt tydliga mål för sig själv och sitt företagande. Var noga med att sätta mål för vad du vill åstadkomma, men se till att de är realistiska.
- Håll kostnaderna nere. Som nystartad företagare har man ofta många utgifter men betydligt färre intäkter. Håll hårt i plånboken, välj billigare alternativ när du kan och prioritera i första hand att lägga tid på marknadsföring, kontaktskapande och försäljning under din första tid som företagare.
Läs mer:
www.theresealbrechtson.se