Björn Söderberg började sin företagarbana redan som 15-åring. Då skapade han sitt eget sommarjobb utifrån sin passion och stora intresse för datorer. I dag, sju år senare, driver Björn Watabaran, ett företag med bas i Nepal som tillverkar vykort, anteckni
Björn Söderberg halkade in på eget företagande mest av en slump. Han var känd bland vänner och bekanta för att vara duktig på att laga datorer och i takt med att ryktet spred sig så blev också kundunderlaget större, tjänsterna fler och vägen till ett konkret företag betydligt kortare. Efter en mycket framgångsrik sommar som 15-åring bestämde sig Björn för att driva vidare företaget, som fick namnet Dynamic Media, vid sidan av skolan. När han slutade gymnasiet bestämde han sig för att satsa hundra procent på företaget tillsammans med sin flickvän. Efter att bara varit en kul sidoinkomst så var det nu dags för företaget att växa, och det rejält.
- Vi erbjöd fortfarande supporttjänster men bestämde oss också för att lära oss göra hemsidor och även erbjuda enklare uppdateringsprogram, säger Björn.
Efter att ha drivit Dynamic Media i ett par år blev han intresserad av socialt företagande och hur man kan integrera etiska aspekter med ett lönsamt företag. Han ville se mer av världen och upptäcka en kultur som inte alls liknade den svenska. Efter en tids letande hittade Björn en organisation som förmedlar lärarjobb i Nepals huvudstad Katmandu. Han bestämde sig för att ta chansen att åka dit och möttes verkligen av helt annorlunda kultur än den svenska.
- Det var en total chock för mig att möta den fattigdom och misär som många levde i. Det vi tar för givet här hemma i Sverige kunde folk bara drömma om i Nepal. Men det fanns också mycket hopp och framåtanda hos lokalbefolkningen och jag började fundera på hur jag skulle kunna starta upp ett företag som gjorde ett par av dem självförsörjande, säger Björn.
Efter en period intensivt funderande kläckte han och två kompanjoner en lysande idé. De skulle tillverka produkter av återvunnet papper. Råvaran var billig och tillämpningsområdena var många för just återvunnet papper. Det omöjliga var snart ett faktum och Watabaran, som företaget döptes till, var verklighet mot alla odds.
- Jag gjorde klart redan från början att det här är en affärsrörelse som ska gynna de som är delaktiga i den. På så vis skiljer det sig markant från alla typer av bistånd, säger Björn.
Företagsformen för Watabaran blev Ekonomisk Förening eftersom det var viktigt att alla hade lika stort inflytande över företaget. Numera är Björn bosatt i Sverige och han har nått halvvägs till sitt mål; att få individerna som arbetar i företaget att själva äga och självständigt driva det. Företagets viktigaste marknad är Sverige och Björn sköter största delen av försäljningen. Att driva ett etiskt medvetet företag och samtidigt uppnå lönsamhet är enligt Björn definitivt ingen omöjlig kombination.
- Min största belöning är självklart den förändring som mitt initiativ åstadkommit i dessa människors liv. Nyligen så nådde vi ett annat mål, nämligen att få lönsamhet i företaget. Det är självklart också något jag strävade efter när jag startade Watabaran, säger Björn.
Björn Söderbergs fem bästa tips till dig som vill starta eget:
- Fokusera till hundra procent på försäljning det första året. Lägg allt ditt krut på att synas och tala om för din omvärld att du existerar och försök att minimera eller lägga ut andra sysslor som t ex bokföring.
- Se till att ha roligt så ofta som möjligt. Den viktigaste drivkraften för varje företagare är den egna passionen och ett brinnande intresse för det man gör. Om man har det så blir det också lättare att ta de motgångar och bakslag, som nästan alltid kommer.
- Utmana ditt mod hela tiden. Alla är nervösa när de ska ringa sina första säljsamtal eller kontakta inflytelserika människor och berätta om sin affärsidé. Men det bästa sättet att komma över rädslan är att bemöta den och faktiskt våga lyfta luren och ringa. Efter ett tag vågar du ta större steg och kontakta nästan vem som helst.
- Skaffa en och gärna flera mentorer. Genom att ha flera olika sorters mentorer som representerar olika branscher eller kommit olika långt i sin företagarkarriär så får man garanterat flera olika åsikter i en fråga. Använd dina mentorer inte bara som stöd utan gärna även strategiska rådgivare som hjälper dig att utveckla företaget.
- Att driva företag på egen hand kan många gånger vara väldigt tufft. Försök att hitta någon som delar din målsättning och starta företaget tillsammans. En variant är att arbeta tillsammans med andra i vissa specifika projekt och fortfarande driva sina egna idéer vid sidan av.
www.watabaran.org