Textstorlek

Skriv ut

Antalet patent minskar i Sverige

Ekonomi & Bokföring

Nya siffor från stiftelsen SKAPA:s nya patentbarometer visar att antalet patentansökningar i Sverige under årets fyra första månader, jämfört med motsvarande period i fjol, minskat kraftigt.

Under våren 2008 hade den ekonomiska krisen inte brutit ut ännu, men under våren 2009 duggade varslen tätt. Men krisen märks även på andra sätt. Stiftelsen SKAPA:s nya patentbarometer visar att krisen under årets fyra första månader satte sina spår och gjort att antalet patentansökningar minskade i Sverige, jämfört med motsvarande period i fjol.

Under perioden januari-april 2008 lämnades totalt 812 patentansökningar in i Sverige, i år var siffran endast 733. Riksgenomsnittet för antalet patent per 100000 invånare var 6,7. Totalt sett har antalet patentansökningar hittills i år minskat med tio procent jämfört med år 2008.

– Antalet patentansökningar är en temperaturmätare på framtidstron i Sverige. Ju fler patent desto fler är det som har tagit steget mot att kommersialisera sina uppfinningar. Ska vi lyfta oss ur krisen behöver vi människor som tror, vill och vågar, säger Peter A Jörgensen, ordförande i SKAPA.

I Sveriges patenttopp finner man län med universitet och tekniska högkolor och/eller stora företag som satsar på forskning och utveckling. Under våren 2009 lämnades flest patentansökningar per 100000 invånare in i Stockholm (12,9), tätt följt av Blekinge (12,5) och Västmanlands län (12,0). Bilden kompliceras något av att en del söker patent utomlands i första hand.

– I slutändan är det individerna som räknas. Man kan uppfinna saker om man är anställd i ett litet eller stort företag, på ett universitet eller utvecklar på egen hand. Sverige behöver spelregler som stimulerar fler individer att göra uppfinningar och att kommersialisera dem, säger Peter A Jörgensen.

Stiftelsen SKAPA:s patentbarometer baseras på aktuell statistik från Patent- och registreringsverket. Patentbarometern mäter utvecklingen av antalet patentansökningar, visar på trender och uppmärksammar frågor om uppfinnare och uppfinningar i hela landet.

Läs mer:
http://www.stiftelsenskapa.se/
http://www.stiftelsenskapa.se/Global/pm/SKAPAs_patentbarometer.pdf


Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord