Allt mer krävande konsumenter och dåligt kaffe på jobbet orsaker till att nästan var tionde svensk köper takeaway.
Skandinaviens största cafékedja Wayne´s Coffee frågade över 500 svenskar i medelstora och större städer om deras kaffevanor på jobbet. Mer än var femte svensk svarade att de köper med sig kaffe från ett café på väg till jobbet minst en gång i månaden och nästan var tionde (8%) svarade att de tar med sig kaffe till jobbet minst en gång i veckan. Orsakerna är både att konsumenterna i Sverige blivit allt mer kvalitetsmedvetna när det gäller kaffe och att det kaffet som serveras i automaterna på jobbet är för dåligt.
Take-away vanligare bland män och i storstad
Bland de de som svarat att de någon gång köper med sig kaffe på väg till jobbet är männen något fler än kvinnorna (41% att jämförelse med 39%). Åldern verkar också spela roll – det är vanligare att ta med sig kaffe till jobbet för de i tjugoårsåldern än de som är äldre.
Att köpa med sig kaffe från ett café på väg till jobbet är vanligare i storstäder än i medelstora städer. Mer än var fjärde Stockholmare (28%) uppger att de tar med sig kaffe till jobbet mer än 1-3 gånger per månad medan motsvarande siffra i medelstora städer är 15%.
Caffé Latte vanligaste drycken i take-awaymuggen
Den vanligaste drycken att ta med från ett café till jobbet är Caffé Latte. Hela 35% av de tillfrågade uppgav att de oftast beställde Caffé Latte, följt av bryggkaffe (27%) och Cappuccino (19%). En av orsakerna till att så pass många väljer att köpa med sig kaffe till jobbet kan vara den låga kvaliteten på kaffet på arbetsplatsen. En Caffé Latte ur en maskin på jobbet smakar helt enkelt inte lika bra som man vant sig vid när man går på café på fritiden. Över hälften av de tillfrågade i undersökningen uppgav att de hade en automat på jobbet.
Förändrade vanor märks på caféerna
Att det blir allt vanligare att köpa med sig kaffe till jobbet märks inte minst hos marknadsledaren Wayne’s Coffee.
- Försäljningen av take-away, speciellt på morgonen, har ökad märkbart de senaste åren,säger Per Grankvist, Marknadschef på Wayne’s Coffee. Idag öppnar de flesta av våra caféer i Stockholms innerstad kl. 07.30 eller tidigare och antalet gäster under morgontimmarna har ökat stadigt sedan vi började med morgonöppet för knappt ett år sedan. Så snart vi märker att underlaget finns kommer vi även att börja öppna tidigare i andra städer.