Textstorlek

Skriv ut

Affärsskolan hjälpte lundaföretag förstå kundnyttan

Ekonomi & Bokföring

AB Affärsskolan @-z har hittills haft över 3000 studenter. Ola Forsström-Olsson, vd och grundare för Lundaföretaget Ludesi är en av dem.

Ludesi har idag varit igång i två år. Företaget har utvecklat en teknologi för analys av proteinbilder som nu bland annat används i studier vid Karolinska institutet.

– Vi har skapat en teknologiplattform för att göra effektivare analys av komplicerade proteinbilder som behövs i exempelvis cancerforskning, berättar Ola Forsström-Olsson.

Men, det har varit en lång väg till dagens sju anställda och tre färdiga produktpaket. Ola kom först i kontakt med Teknopol som ger stöd åt nybildade, forskningsbaserade företag. Genom Teknopol fick han reda på Affärsskolan - en IT-baserad utbildning i de nyckelfrågor som dyker upp i ett företags uppbyggnad.

– När jag började hade jag bra koll på teknologin och visste vad jag ville göra, men jag hade ju aldrig skrivit en affärsplan. Genom Affärsskolan, Teknopol och många utkast fick vi fram en bra.

Affärsskolan är moduluppbyggd i olika lektioner och går igenom allt från affärsplan, patent, finansiering till immaterialrätt. I sin grundversion vänder sig utbildningen främst till lärare, forskare och studenter som ska starta företag, men den är öppen för alla intresserade. Den är tillgänglig på Internet dygnet runt och är kostnadsfri. Sedan starten 2001 har över 3 000 personer registrerat sig som elever på Affärsskolan.

– Det är jätteviktigt med verktyg som Affärsskolan. Särskilt för teknologer och medicinare, tycker Ola. Det tog tid innan jag fullt ut förstod betydelsen av kundnytta och det blev lätt att jag förklarade lösningen utifrån en teknisk synvinkel. Nu har jag lärt mig att utgå från användarens och kundens behov och förklarar lösningen utifrån hans eller hennes horisont. Men, hur kom det sig att en professionell handbollsspelare började intressera sig för proteinanalyser?

Ola skrattar till och berättar:
– Jag blev tillfälligt ledig från handbollen på grund av en skada och blev antagen till biomedicinska forskarskolan i Lund. Tidigare hade jag läst teknisk fysik och en del medicin. På forskarskolan fick jag kontakt med en forskare som svor över hur komplicerat det var att analysera proteinbilder och det var då idén till ett bättre analysverktyg föddes.

– Med mina kunskaper i matematik och programmering borde jag kunna komma fram till ett effektivare analysverktyg än de som fanns, så att forskarna kan koncentrera sig på att förstå resultatens medicinska betydelse.

Samarbetet med Karolinska institutet har uppmärksammats i bland annat Biotech Sweden och ser lovande ut med resultat som överträffar samtliga idag etablerade analysmetoder. Tidigare tog det två och en halv månad att göra en analys. Med Ludesis teknologi tar det en vecka och 70 % mer information kan utvinnas ur analyserna.

– Jag var så innerligt trött på att visa power points och ge löften. Nu kan jag äntligen visa upp vår prestanda i ett verkligt fall, säger Ola och ler segervisst.

www.affarsskolan.nu

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord