6 saker som du måste veta innan du anställer sommarvikarien

Fotograf: Image courtesy of Artur84 / FreeDigitalPhotos.net

Textstorlek

Skriv ut

6 saker som du måste veta innan du anställer sommarvikarien

Tips & Råd

Funderar du på ta semester men är orolig för att tappa kunder? Vi bad Eva Andersson som driver redovisningsbyrån E. A. Bokföringstjänst att berätta om vad man behöver veta innan man anställer några yngre sommarvikarier.

Fakta

Eva Andersson driver redovisningsbyrån E. A. Bokföringstjänst AB, och är auktoriserad redovisningskonsult genom SRF (Sveriges Redovisningskonsulters Förbund) och arbetar som kvalitetskontrollant av auktoriserade redovisningskonsulter tillhörande SRF. Eva är även lärare i fördjupningskurs i redovisningskvalité, REKO.
www.eabokforingstjanst.se

Du har en enskild firma eller ett aktiebolag och har egna barn, styvbarn, fosterbarn eller liknande i familjen, som funderar på att sommarjobba i din firma. Är de under 16 år är inte deras lön avdragsgill i verksamheten. I enskild firma blir det ingen lönekostnad att dra av utan Du beskattas för hela resultatet som vanligt. I aktiebolag ska lönekostnaden tas upp hos Dig som företagsledare.

Är de egna barnen 16 år får lönen inte överstiga ”marknadsmässig” lön. Det finns någon lite äldre riktlinje från Skatteverket om att överstiger lönen 90 kr i timmen bör det bifogas någon form av motivering till det med företagarens inkomstdeklaration vid årets slut.

Barn som är 13-15 år får jobba 7 timmar per dag och max 35 timmar per vecka. Inte tidigare än kl 06.00 eller senare än kl 20.00. 14 timmar ledigt mellan varje arbetspass och 36 timmar sammanhängande ledighet varje vecka. Det ska vara ofarligt jobb och föräldrarna ska ha godkänt det.

16-17 år får jobba max 8 timmar i sträck och högst 40 timmar i veckan. Ej före kl 06.00 eller efter 22.00. 12 timmar ledigt per dygn och sammanhängande 36 timmar per vecka.

Semesterlön 12 % ska betalas på lönen.
Arbetsgivaravgifterna för ungdomar födda 1987 och senare är på 15,49%.
Är lönen totalt för året under 1 000 kr behöver inga arbetsgivaravgifter betalas.
Kontrolluppgift ska lämnas för alla som fått minst 100 kr i lön.

Upp till 18 824 kr kan tjänas under året utan skatt. För att den som sommarjobbar ska slippa skatteavdrag på lönen kan denne fylla i en blankett ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” och lämna till arbetsgivaren. Vid inkomst som beräknas överstiga 18 824 kan en jämkning begäras hos Skatteverket. Blankett ”SKV 4301”. Beslutet som man får från Skatteverket ska sedan lämnas till arbetsgivaren.

Är det första sommarjobbet och du känner dig osäker? Stäm av med någon vuxen i din omgivning och fråga allt du kan komma på att fråga om och tänk på följande saker:

1. Du ska ha ett anställningsbevis innan jobbet börjar. Ta gärna med ett anställningsbevis som kan fyllas i på plats utifall de inte har något när du kommer dit första dagen.

2. Önskas det att du ska ”provjobba”? Du ska ha ett anställningsbevis innan jobbet börjar. Ta gärna med ett anställningsbevis som kan fyllas i på plats utifall de inte har något när du kommer dit första dagen. Och du ska alltid ha lön, även under ”provjobb”.

Här är en bra länk vid sommarjobb och där finns även en länk till anställningsbevis att hämta. http://ung.lo.se

Ha en riktigt skön sommar och glöm inte att ovana sommarjobbande ungdomarna har större risk att råka ut för arbetsolyckor!

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord