Många företag och organisationer skapar idag sin hemsida själva. Det finns många knep för att göra framgångsrika hemsidor. Vi bad Mattias Franzén, marknadsföringsansvarig på Hemsida24 att ge sina bästa tips på hur man skapar en lyckad hemsida.
Fakta
Hemsida24 är en av sveriges mest använda tjänster för att skapa hemsidor. Du gör det själv med proffsigt resultat och inga förkunskaper krävs. Lumik Enterprises AB som driver Hemsida24 startades 2004 och har idag 12 medarbetare.
Läs mer och prova gratis:
http://www.hemsida24.se/
Det finns flera fördelar med att klargöra dina behov berättar Mattias. När du vet vilket typ av undersidor din hemsida ska ha och vad de ska innehålla blir det enklare att välja rätt
hemsidetjänst samt jämföra priser och leverantörer på ett bättre sätt. Börja med att med att skissa upp din sidstruktur och vilka undersidor hemsidan ska innehålla.
De vanligaste sidorna brukar vara startsidan, sidor för produkter och tjänster, information om företaget och en kontaktsida. Därefter skriver du ner vilka funktioner som behövs på respektive sida. Kontaktsidor kan innehålla en bild, kontaktuppgifter, ett kontaktformulär och en karta med en vägbeskrivning.
Med resultatet i din hand vet du hur många undersidor din hemsida kommer ha och vilka funktioner som krävs. Nu blir det enkelt att jämföra olika tjänster och leverantörer.
2. Välj rätt design
En stil som passar din verksamhet ger ett bra första intryck. Om du redan har en logotyp ser du till att hemsidan får samma stil. Det skapar ett harmoniserat intryck och besökarna känner igen din design.
Du kan också utgå från den känsla som du vill förmedla till besökaren. Advokatbyråer är vanligtvis strikta och avskalade medan ett dagis vill vara glatt och lekfullt. Genom att utgå från en färdig mall kan du uppnå ett snyggt resultat trots att du gör hemsidan själv. De flesta hemsidetjänsterna tillåter anpassning av mallarna med din egen logotyp, färger och typsnitt.
- “Vi har sett att många av de snyggaste hemsidorna har en avskalad design. De flesta har som mest två till tre färger, precis samma utgångsläge som för många designers inom inredning och mode .Det förenklar färgsättningen och ger ett enhetligt intryck. Om det behövs fler färger används istället ljusare eller mörkare varianter av de färger som valts”, säger Mattias.
3. Skriv för webben
En bra start är att skriva mindre än du brukar. Majoriteten av dina besökare skummar igenom din hemsida snabbt och stannar bara när blicken fastnar på något intressant. Därför ska du göra det enkelt för besökaren att hitta rätt information. Det kan du göra genom att skriva det viktigaste först och avsluta med mindre viktig information och detaljer. En tumregel är att skriva hälften så mycket eller mindre än vad du hade gjort i ett tryckt media.
På nätet vill man att besökaren ska utföra en handling. Tänk därför i form av “nästa steg” på alla dina undersidor. Vad vill du att besökaren gör härnäst på varje undersida? När du skriver brödtexter finns det flera knep du kan ta till för att göra dem lättlästa. Skriv 35 rader och sammanfatta stycket med en rubrik. Då kan läsaren enkelt skumma igenom rubrikerna. Använd punktlistor för att sammanfatta innehåll. Länka både enstaka ord och
meningar för att hjälpa läsaren att klicka sig vidare. Framhäv viktiga ord genom att skriva dem i fetstil, kursivera eller länka dem.