Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Marknadsföring & Reklam

Tips för att frilansa samtidigt du pluggar

Inlägg 1 av 1

2015-02-26, kl 09:52

Colourpicture

Colourpicture

Inlägg: 30

Tips för att frilansa samtidigt du pluggar

I de tidigare artiklarna där vi gav tips till studerande som vill börja frilansa tog vi upp några väsentliga saker som man bör tänka på. I denna uppföljande artikel går vi igenom vikten av kontrakt, samt ger tips på hur du kan utforma ett kontrakt som täcker alla väsentliga delar.

Upprätta ett kontrakt
Att frilansa är att ha ett företag, så det är viktigt att du behandlar det som ett. Precis som du skulle göra i ett företag, måste du som frilansare upprätta ett kontrakt för att täcka det mest väsentliga i uppdraget, som t.ex; betalning (hur mycket, betalningsvillkor, vem som signerar, delbetalningar och deposition), räckvidden på uppdraget (resumé, resultat och avsättningar för klienten) och tidsskala. Detta är för både din och klientens säkerhet om något skulle gå snett till under projektet. Se även till att skriva med i kontraktet att du äger copyrighten ända fram tills betalningen är mottagen.

Gå igenom avtalsmallar
För att vara säker på att du inte missar att ha med något i ditt avtal eller kontrakt, kan det vara en bra idé att gå igenom några avtalsmallar för att se vad som är viktigast. AIGA:s standardavtal är en bra mall att följa, men är dock utformad för frilansare i USA.

Om du känner någon annan som frilansar kan du fråga om du kan ta en titt på hur deras kontrakt brukar se ut. Annars går det alltid att vända sig till organisationer som AOI, som kan ge dig råd och gå igenom ditt kontrakt.

Läs igenom din klients kontrakt
Som frilansare kommer du förhoppningsvis att få många uppdrag, vilket gör att det är viktigt att läsa igenom varje klients kontrakt noggrant innan du antar ett jobb. Klienters kontrakt kan nämligen se mycket annorlunda ut från tillfälle till tillfälle. Kanske innehåller din klients kontrakt ett sekretessavtal och om du missar det kan det få juridiska konsekvenser.

Lycka till!

Hälsningar
Daniel Wisarve
042-13 77 00
http://www.colourpicture.se
http://www.colourpicture.se/guider

Svara Svara med citat