Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 1 av 4

1 2 3 4
Forum Övrigt

"svarta" företag

Inlägg 1 av 34

2007-03-19, kl 08:55

username

Gustav
Olsson

Inlägg: 18

"svarta" företag

Hej!

Då två trådar under det senaste dygnet nu har försvunnit startar jag en ny. Hade varit trevligt att få reda på av vem, och varför, dessa har plockats bort. Detta då jag tycker att diskussion som fördes i dom var absolut relevanta för oss användare av startaeget.

Trådarna rörde hur vissa på forumet marknadsför sig här på startaeget utan att ha något registrerat företag, betala skatt eller egenavgifter.

Vår mening, i alla fall min, var i dessa trådar inte att "skita ut" den berörda personen utan att synligöra ett stort problem som finns här på startaeget, nämligen det att inte alla slåss på lika villkor.

Självklart vet vi att det är svårt när man startar eller skall starta upp ett företag att få ekonomin att gå ihop, vi har alla varit där. Men att, för att slippa dessa svårigheter, bryta mot lagen är nog inget som många förespråkar.

Genom att inte registrera ett företag, utan istället ta pengar svart, gör en betydande skillnad i konkurrenskraft. Om jag hade valt att inte betala skatt eller egenavgifter hade jag kunnat sänka min timdebitering till hälften. Det är nämligen nästan så mycket som staten tar av pengarna jag tjänar.

Problemet är dock inte bara att marknaden, på sikt, undermineras med ett ohållbart pris utan även risken för de företag som gör affärer med sådana personer. Ett företag som anlitar dessa för ett uppdrag bli, enligt skatteverket, skyldiga att betala in skatt och arbetsgivaravgift för deras tjänster. Priset på låt oss säga 1000 kr blir då procentuellt betydlig högre. Detta förutsätter att dom inte uppgett att dom har f-skatt. Om dom har detta är det istället dom som åker på det.

Utan att hänga ut någon så tror jag att många här skall betala in skatt och arbetsgivaravgift för någon här på forumet som inte berättat hela sanningen.

Det jag, med många andra, nu verkar eftersöka är någon sorts möjlighet till kontroll av forumets medlemmar. Självklart skall alla få vara med, oavsett om man har företag eller ej. Men det hade varit tacksamt att kunna kontrollera att dom som utger sig för att ha ett företag faktiskt även har det.

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 34

2007-03-19, kl 10:05

Magnus Olsson

Magnus Olsson

Inlägg: 351

Instämmer med föregående talare. Här råder en stor brist i kontroll av vilka som seriöst bedriver verksamhet.


Jag tror att tidigare trådskapare själv tagit bort trådarna där dennes verksamhet ifrågasätts.

Startaeget.se uppfattar jag som ett forum som ska hjälpa nystartande företag men i nuvarande form verkar det snarare stjälpa och ge en missvisande bild av marknaden. Felet beror inte på PMG utan på oseriösa medlemmar.

Säljmarknaden på forumet och kontrollen av den fungerar dåligt. Där finns ett antal medlemmar som idag utan verksamhet arbetar för att profitera sig på andra företags behov vilket kan bli kostsamt i slutändan och med prisbilder som är missvisande.

Det vore bra med en funktion som bekräftar att foruminläggaren seriöst bedriver egen verksamhet. Eller en annan som talar om att inläggaren är intresserad av att starta en verksamhet. Det borde gå att införa även på detta forumet. Membro AB som utvecklat forumet har säkerligen den enkla tekniska expertisen att lösa det.

Om inget görs snart finns en risk att forumet förlorar seriösa medlemmar och att resten blir kvar. Jag tror ingen önskar att sidan hette (ironiiskt) svartaeget.se

Mvh

Magnus Olsson
Uddatorp AB

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 34

2007-03-19, kl 11:17

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

I samma stund man tar emot pengar måste man ha ett registrerat företag.
Däremot måste alla kunna förbereda sitt startande av företag genom att
söka kunder osv. Sedan är kontrollen som efterfrågas, ovan, inte 100%
lätt eftersom flera personer t.ex. har företag i andra EU-lönder vilket
är helt lagligt och ok, vilket komplicerar en kontroll. Och att
förbjuda personer som inte har företag att inte få vara aktiva på
starta eget sidan vore ju att ta bort hela iden med hemsidan.



Däremot tycker jag att man dels skall upplysa nya medlemmarr, dels om
reglerna, dels om risken för oseriösa företag.  Dels fundera på om
företag som helt uppenbart försöker utnyttja nyföretagare på ett
felaktigt sätt skall kunna stängas av. Men man bör ha ganska högt till
taket för det är inte lätt att dra gränsen och det vore fel att låsa
ute folk bara för att de arbetar på ett annat vis.



En helt annan sak är att nyföretagare ofta inte förstår vad det kostar
att driva ett företag på heltid och när man betalar sina skatter och
som en följd av detta säljer sina tjänster eller produkter till ett för
lågt pris. Ett misstag de antingen måste korrigera för att lyckas eller
så blir det KK.



Per

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 34

2007-03-19, kl 11:50

Magnus Olsson

Magnus Olsson

Inlägg: 351

Jag tror inte du förstod riktigt Per. Det handlar inte om att förbjuda eller låsa ute folk. Det handlar om att försöka dela upp så att man kan få en insikt i om personen bedriver en verksamhet eller är i planerna av att starta en. Detta för att man själv ska kunna värdera huruvida seriösa affärer görs.

I fallet om att ta emot pengar bygger på en annan nu borttagen tråd (Troligen eget initiativ) där trådskaparen hävdade sig ha 60 nöjda kunder. Men kan inte peka på någon egen verksamhet utan hänvisar bara till att denne samlar ihop pengar för att skapa sig ett aktiebolag. Dessa pengar bygger på de försäljningstjänster han erbjudit här på forumet. Vilka också strider mot upphovsrätten. Då han använder annans licensvara som man har rätt att köpa en engångssumma för och kunna modifiera (sk Open Source). Detta med försäljningsmotivationen att man äger hela produkten när den är klar. Vilket givetvis är felaktigt. 
Om detta hade vart ett lönsamt projekt så borde trådskaparen inte finna problem att ta den egna risken att starta sin egna verksamhet, för att korrekt skatta för förtjänsterna. Företagandet handlar om att ta risker mer eller mindre beräknade men i detta fall har det enkom handlat om en missvisande prisbild, missvisande information gällande vad man köper samt avsaknad av officiell verksamhet. Förutom att trådskaparen sätter sig själv i en juridisk riskfylld situation så blir forumintressenter lurade att tro att prisbilden är korrekt, att tro sig äga fulla rättigheter samt betalar ut en viss summa som de med risk också kan bli skyldiga att betala mer för.

Du har helt rätt om att man bör upplysa nya medlemmar om forumreglerna. Men man bör även bevaka och granska forumet och för att upplysa medlemmar som gör fel samt vid grova övertramp vidta åtgärder.

Vi som är bosatta i Sverige och bedriver verksamhet i Sverige skattar för det vi tjänar. Det är vi som får betala för de som åker snålskjuts. Jag vill gärna att mina skattepengar som är öronmärkta går till dem som behöver det. Inte till dem som försöker utnyttja systemet som vi andra valt att följa.

Mvh

Magnus Olsson
Uddatorp AB

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 34

2007-03-19, kl 11:52

NiklasEk

NiklasEk

Inlägg: 52

Problemet med oseriösa företag är ju inte bara begränsat till startaeget men det finns ju ett par enkla lösningar som kan införas här, t ex lägg till ett fält där man skriver in sitt org. nummer. Skapa två användar grupper, en för de som har ett företag och en för dem som tänker starta.

Finns säkert fler enkla lösningar på detta problemet, men vi ska ju komma ihåg detta inte primärt är en marknadsföringskanal utan en plats för att söka upplysningar.

Niklas

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 34

2007-03-19, kl 12:01

Magnus Olsson

Magnus Olsson

Inlägg: 351

Jag håller med dig Niklas om det primära målet samtidigt går det lite hand i hand.

Prisbilder för olika former av verksamheter tjänster / produkter är också en upplysning. En upplysning för dem som nystartande företagare vill veta om deras vara eller tjänst ligger inom rimlig lönsam nivå och konkurrerande nivå för att verksamheten ska vara värd att satsa på. Felaktiga upplysningar kan mycket väl leda till som Per skriver KK.

Mvh

Magnus Olsson
Uddatorp AB

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 34

2007-03-19, kl 12:08

Magnus Olsson

Magnus Olsson

Inlägg: 351

Dina två förslag Niklas är bra och precis likvärdigt med vad jag tänker mig.

Ytterliggare ett annat förslag är att lägga till en rapportera-funktion. Att kunna rapportera inlägg som faller inom den ramen.

Mer jobb för PMG visst men så får dem också ett forum som blir mer kvalitetssäkert. Vilket kan spela stor roll både i att få fler medlemmar, behålla nuvarande samt att visa annonsörerna att forumet är aktuellt och fungerar så pass att de når den seriösa massa de vill nå ut till.

Mvh

Magnus Olsson
Uddatorp AB

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 34

2007-03-19, kl 12:23

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Om man skall ha organisationsnummer måste man acceptera även utländska företagsnummer, inte bara svenska.

Per

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 9 av 34

2007-03-19, kl 12:36

Magnus Olsson

Magnus Olsson

Inlägg: 351

Jag ser inga problem i det. Man borde kunna göra det som ett tillval dvs varifrån företaget bedrivs.

Mvh

Magnus Olsson
Uddatorp AB

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 10 av 34

2007-03-19, kl 17:16

larsarenander

larsarenander

Inlägg: 1436

Jag har under 2 års tid givit råd utifrån de erfarenheter jag har utan att ta betalt. Jag har ett eget för närvarande samt driver några till.  Till hösten kanske jag kommer att ta betalt och det kan göra att jag får mindre tid för detta forum. om jag då inte driver det i det företaget jag har  med annan inriktning  vad ska jag uppge för org.nr. verkar krystat. [email protected]

[email protected] EKONOMISTYRNING Utgivning av min bok KVINNA I STRID. Engelsk version WOMAN IN BATTLE ISBN NR 978-91-981066-1-9 finns nu tillgänglig i Sverige.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 1 av 4

1 2 3 4