Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Marknadsföring & Reklam

Hur man återställer skadade foton i Photoshop

Inlägg 1 av 1

2015-02-26, kl 10:01

Colourpicture

Colourpicture

Inlägg: 30

Hur man återställer skadade foton i Photoshop

Eftersom att många vill bevara sina gamla familjefoton kan det vara bra att veta hur man reparerar de som blivit skadade. I detta inlägg kan du ta del av några enkla men bra tips på hur du kan göra för att fräscha upp mormors gamla fotografier. Det som kommer tas upp är bland annat hur man fixar revor och ändrar färgton på fotot.

Steg 1 – Bedöm skadorna
Börja med att skanna in fotot och öppna sedan upp filen i Photoshop. Inspektera fotot noggrant och bedöm hur stora skadorna är. Är fotot mer skadat än det är helt kommer det att bli mycket svårt att fixa till problemet. Om fotot däremot har en mindre skada så kan du börja fundera ut en plan. En tumregel när du redigerar foton är att ta itu med grovjobbet först, innan du går in på detaljerna. Börja till exempel med att ta bort damm, revor och veck.

Steg 2 – Nivåer, kurvor och färgtoner
Som med nästan allt i Photoshop, finns det många olika sätt att ta itu med problem. Ett bra tips när du ska ändra färgton i ditt foto är dock att använda justeringen för kurvor (curves), eftersom att du då både kan ändra nivåer (levels) och justera kontrasten i samma dialogruta. Genom att använda reglagen under grafen kan du göra en snabb nivåjustering, vilket gör att du kan få en bättre balans i fotot som liknar den ursprungliga. Du behöver endast justera reglaget för svart färg, vilket gör att denna metod är mycket simpel. I grafen kan du även göra en mindre ”S-kurva” för att få en perfekt kontrast.

Steg 3 - Ta hand om detaljerna
Om ditt foto har en stor reva i någon av kanterna är detta steget viktigt för dig. Zooma in på revan och använd dig av klonstämpelverktyget (Clone Stamp tool) för att sampla närliggande pixlar som du kan använda för att fylla i revan. Börja med kanterna och arbeta dig inåt mot mitten. Se till att ändra ditt samplingsområde lite då och då för att få en så bra skuggning som möjligt.

Zooma sedan in riktigt noggrant på bilden och använd dig av ”Spot Healing Brush”. Detta verktyg samlar information från närliggande pixlar och använder sedan informationen för att ta bort damm och mindre revor.

Steg 4 – Croppa för rakare kanter
Detta steg är mycket enkelt. Använd markeringsverktyget för att skära bort eventuella skador i kanterna för att få nya raka kanter på fotot.

Lycka till!

Hälsningar
Daniel Wisarve
042-13 77 00
http://www.colourpicture.se
http://www.colourpicture.se/guider

Svara Svara med citat