Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Marknadsföring & Reklam

För dig som vill frilansa samtidigt som du pluggar

Inlägg 1 av 1

2015-02-09, kl 16:56

Colourpicture

Colourpicture

Inlägg: 30

För dig som vill frilansa samtidigt som du pluggar

Om du pluggar till grafisk designer eller liknande behöver du inte vänta tills du tar examen för att börja arbeta och frilansa. Om du är duktig på det du gör i skolan kan du få en bra start på din karriär genom att utöka din klientbas, få värdefull erfarenhet, tjäna pengar och skapa kontakter i branschen.

Erbjud billiga tjänster för att öka din kundkrets
Trots att du är duktig på det du gör är det inte säkert att alla klienter vill betala fullt pris för ditt arbete eftersom att du saknar examen och fortfarande studerar. Erbjud istället dina tjänster till ett bra pris. Det kanske kan kännas tråkigt att tjäna mindre än alla andra, men det kan hjälpa dig att bygga upp din kundkrets samtidigt som du drygar ut studentkassan.

När du sedan har tagit examen ska du självklart höja priset för dina tjänster. För att inte tappa klienter när du höjer priset är det viktigt att du på din hemsida är tydlig med varför prissättningen är så pass låg och att den kommer höjas när din utbildning är klar. Detta är även ett utmärkt sätt för dig att vänja dig i yrkesrollen som frilansande designer, då kontrasten mellan skolbänken och arbetslivet oftast är mycket stor.

Fundera över vad du kan sälja
När du börjar med ditt frilansprojekt samtidigt som du studerar är det viktigt att du funderar över två huvudsakliga frågor; Vad är mina förmågor, samt hur mycket tid kan jag lägga på olika projekt?

Eftersom att du inte är klar med skolan kan det finnas saker som du ännu inte lärt dig. Ta därför aldrig på dig uppdrag som du inte vet säkert att du klarar av, det kan nämligen leda till att du får ett dåligt rykte. Då är det mycket bättre att du på ett professionellt sätt förklarar för din klient varför du inte kan ta dig an just hans projekt för tillfället, men att han är välkommen tillbaka med andra projekt.

Det är också viktigt att du inte tar dig an för många projekt. Det viktigaste är trots allt att du har tid för att göra bra ifrån dig i skolan så att du kan briljera med din examen i framtiden. Om du tycker att du får för många uppdrag av dina klienter är det även här bättre om du förklarar varför du inte kan ta dig an deras projekt för tillfället. Fråga om de kanske kan tänka sig att vänta lite tills du har tid, eller om de kan komma tillbaka med samma projekt när du har tagit examen och börjat jobba på ”riktigt”. Du kan t.ex. locka klienten med att han får samma pris för din tjänst om han väljer att vänta, trots att du nu har tagit examen. Det viktigaste är trots allt att skapa sig en stadig kundkrets med trogna klienter.

Lycka till!
http://www.colourpicture.se/

Hälsningar
Daniel Wisarve
042-13 77 00
http://www.colourpicture.se
http://www.colourpicture.se/guider

Svara Svara med citat