Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 1 av 2

1 2
Forum Bokföring, Ekonomi & Skatter

Enkel fråga om skatt.

Inlägg 1 av 12

2007-12-25, kl 16:08

Dolkie

Dolkie

Inlägg: 8

Enkel fråga om skatt.

Okej, jag har under julafton diskuterat med min far och morbror om en företagares skatter, och vi har olika uppfattningar om hur mycket skatt en företagetagare betalar. Så nu bevöver vi er hjälp! :)

Om jag säljer en hammare, och får 100kr i vinst på den, hur mycket kommer jag få behålla i egen ficka efter ALL skatt?

Alltså,

Hur mycket får jag behålla på 100 kr?

Tack så mycket, och god jul!
Philip

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 12

2007-12-25, kl 16:32

username

Kent

Inlägg: 204

Det beror på vad du menar med vinst.  Har du räknat bort momsen somär 20%? Börja med den. Sen har du egenavgifter,  pensionsavgifter, kommunalskatt, ev statlig skatt, kyrkoskatt, osv. Räkna med 50-60 % i skatter EFTER momsen är dragen. Kommunalskatt och kyrkoskatt varierar i de olika kommunerna så det är inte lätt att ange en exakt summa. 2005 hade Sverige det HÖGSTA skattetrycket i världen och var ensamma om att ligga på över 50%.  Skattetrycket låg på 51,1% av BNP. Danskarna var 2:a på "bara" 49,7%.
Ska du sen beräkna din köpkraft på dom pengarna du har kvar blir det inte mycket. köper du bensin försvinner ytterligare 70% i skatter. D.v.s. att du har en köpkraftpå 15% av dina surt förvävade pengar.
I mitt nästa liv ska jag bli svenska staten och pungslå mina undersåtar på stora pengar så jag kan ha ett bekvämt liv.
Kent

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 12

2007-12-25, kl 18:40

and

and

Inlägg: 155

Det beror på om du har Aktiebolag eller enskild firma, men det som Kent säger stämmer med enskild firma. När du dragit bort momsen på hammaren har du 80 kr. Sedan drar du 60% av det, så har du 32 kronor kvar.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 12

2007-12-26, kl 00:37

Dolkie

Dolkie

Inlägg: 8

Sen ska jag då ha köpt in min hammare för kanske 20 kr, och då har jag vunnit 12 kr!

Hur många hammare behöver jag då sälja för att kunna leva?
 
40-50 hammare om dagen!?

Jag visste att vi hade hög skatt i Sverige.. men är den inte lite VÄL hög?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 12

2007-12-26, kl 02:36

username

Kent

Inlägg: 204

En liten vits i det hela!

Varför har vi hög skatt på tobak i Sverige?
-För att vi inte ska röka så mycket!

Varför har vi hög skatt på alkohol i Sverige?
-För att vi inte ska dricka så mycket!

Varför har vi hög skatt på fordonsbränsle?
-För att vi inte ska köra så mycket!

Varför har vi hög skatt på arbete?
-För att vi inte ska .....
 
Tänk över detta och begrunda det lite grann.

God jul och G(r)ottNytt (H)år

Kent Christensen

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 12

2007-12-26, kl 04:05

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Philip, kostnaden för hammarens inköp drar du av INNAN du beräknar vinsten !!!!!
Kostnaden för hyra av din lokal drar du av.
Kostnaden för .... massor medannat som telefon, marknadsföring, dator, resa till hammarfabriken för att köpa in hammare, osv drar du av INNAN du beräknar vinsten.

Säljer du en hammare för 100;. Drar du va inköpet på 12:- men troligen även kanske ytterligare låt os för enkelhetens skull säga 18;. för allt annat. Då har du en vinst på 50;. (100-moms 20-12 i inköp minus 18 det andra). Du betalar då vinstskatt på 50;. Och 50% på det är 25:-. OK!?!

Dessutom, du drar av 20 för moms, men från en likviditetssynpunkt, ej vinstsynpunkt, så innan du betalar in dessa 20;. till Skatteverket så drar du av momsen du betalat för hammaren från fabriken, på telefonräkningen, på ... allat annat som du betalar moms på. Så säg att nettoskillnaden mellan momsen du skall betala (20) och momsen du betalat till andra företag för varor o tjänster (säg 10:- utslaget per inköpt hammare) blir i detta exempel 10;- som skall in till skatteverket.
Det kan göra skillnad att ha en bra revisor som hittar rätt avdrag och en egen planering där du ser till att organisera dig rätt så du kan göra rätt avdrag - och har kvitton på allt.

Om man betalade ca 50% på HELA summan vore skatten extremt hög, men sanningen är att du har x antal avdrag först och du betalar på nettot. Finns företag som omsätter miljoner, drar av för allt möjligt och visar en vinst på runt plus minus noll och betalar då inte någon skatt alls - utöver momsen.

Så .... man skall inte förenkla frågeställningen för mycket.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 12

2007-12-26, kl 06:55

username

Kent

Inlägg: 204

När man läser frågeställningen såär det hur mycket som är skatt på vinsten. Vinsten i det här fallet är 100 kr. Det är det frågan handlar om. Om han säljer en hammare eller tjänst eller vad det är spelar inte så stor roll i sammanhanget utan jag tror han vill ha reda på hur mycket av vinsten som skattas bort efter alla avdrag. Om det sen rör sej om 100 kr eller 100 000 kr spelar nog mindre roll i sammanhanget. Nu pratar vi om "normala" vinster och inte miljonbelopp.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 12

2007-12-26, kl 10:46

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Riktigt Kent, MEN:
a. Vinsten är en relativ sak eftersom avdrag för andra kostnader spelar in.
b. Av Philips eget senaste inlägg farmgår att han börjar tala om inköpskostnader och det är lite oklart om han menar att man drar av inköpspriset före eller efter "vinsten". Så jag ville förtydliga att man drar av allt INNAN man beräknar vinsten.

Man kan som du klaga på den höga skatten. Visst. Men dels anser jag att när man ställer frågan teoretiskt som Philip så skall man ge en riktig bild av helheten. Dels så är det ju så att börjar du göra vinst på allvar så finns ju varianten att starta ett AB. I ett AB blandar man inte ihop privat ekonomi med företagets såsom i en enskild firma. AB betalar vad jag vet 30% i vinstskatt - efter alla avdrag. Du betalar vad jag vet 30% på utdelningen om du delar ut vinst och den vanliga inkomstskatten för ev. lön du tar ut. Jag kan hålla med dig om att enmansföretag borde ha en enklare och lägre beskattning. I England kommer den enskilda företagaren överens med skattemyndigheten om hur mycket skatt de skall betala. Sedan spelar det ingen roll hur mycket de tjänar i verkligehetn. Om en person startar t.ex. en pizzeria så beräknar man en rimlig omsättning och rimliga utifter och hur mycket skatt man bör betala. Om personen i fråga sedan drar in fler kunder och tjänar mera så bryr sig inte skattemyndigheten om det. Bara man betalar sin månatliga avgift. Bokföringen blir då inte viktig. Självfallet kan man med den varianten inte dra av momsen. Så ibland tänker jag att en fast avgift som egenföretagare, en person som enskild firma, vore en variant. Och bokföring skulle man då kunna skippa. Säg att man betalar 2.000:- i månaden de sex första månaderna, därefter 5.000:- i månaden de kommande 6 månaderna och slutligen 7.500:- i månaden därefter. Enkelt. Ingen bokföring, inget krångel. Har för och nackdelar men ....

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 9 av 12

2007-12-26, kl 11:00

username

Kent

Inlägg: 204

Per: Jag håller med dej helt och hållet. Men jag tror han vill ha reda på hur mycket skatt det är på vinsten han tar ut ur företaget. Jag tror dom flesta vet att det finns en massa kostnader som inköp, hyra, telefon, lagerkostnader, transportkostnader, osv som ska dras av först innan man vet vinsten.
Jag gav en bild på EF, HB, och KB. Kan göra det på AB också men du har gjort det nästan rätt där. Bolagskattenpå vinster i företaget, oavsett om dom tas ut eller inte, är 28%. Sedan får aktieägarna betala 30% på aktieutdelningen dom tar ut. Detta blir totalt 49,6%. Så det skiljer inte mycket i att ta ut pengarna som lön eller aktieutdelning. Man får ut  aningen mer om man tar det som aktieutdelning men då är uttaget inte pensions- eller sjuklönegrundande. Så i praktiken är det ungefär samma pengar i slutändan.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 10 av 12

2007-12-26, kl 13:19

hfohrman

hfohrman

Inlägg: 368

När man läser Philips första fråga så pratar vi ju om vinsten. Men i inlägg 4 så tar han hänsyn till inköpspriset och då blir ju matten helt fel. 

Så första frågan får man svara på ett sätt. Och sedan får man svara på ett helt annat sätt efter inlägg 4. 

Sedan Kent. Vad jag förstått så är skatten på utdelningen av aktier i det egna bolaget 20% och inte 30. 
 

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 1 av 2

1 2