Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 1 av 3

1 2 3
Forum Export & Import

Diverse frågor om lag, import, namn

Inlägg 1 av 21

2008-09-30, kl 09:18

emin

emin

Inlägg: 15

Diverse frågor om lag, import, namn

Hej,

Mina frågor faller tyvärr in i många kategorier så jag vet inte hur jag ska göra än att samla allt här då huvudkategorin är importverksamhet.

Jag har i ett annat land (ej EU) tillverkaren klar som är redo att skicka

Jag har tillstånd att använda deras namn

Har köpt domänadressen redan .se

Har kunder som ska köpa

Har pengar att börja
Har klar ansökan om tobakstillstånd och ska betala punktskatt

Dvs jag har inga problem att köra igång men jag har några frågor....


1. Jag vill göra en deal med Swedish Match, jag vill att de tar min produkt och säljer via deras namn men jag är importören och får del av vinsten. Vad heter sånna deal, vi vill inte vara leverantör till SM utan vi vill vara kompanjoner och ta del av vinsten vid försäljning och inte att de köper av oss billigt och säljer dyrt.
2. Kan jag ta rättigheterna på namnet så att ingen annan kan börja importera från företaget till Sverige? Ingen annan ska få ta in dessa produkter, vi pratar inte om bärbara datorer eller dockor utan tobak från ett specifikt företag som inte finns i Sverige om ens i Europa.

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 21

2008-09-30, kl 09:44

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Svar 100% UPA:
1. Du kan bli generalagent eller bara agent.
2. Du har ingen automatisk rättighet till namnet. Handlar om varumärkesskydd och söks hos patentverket. Borde kanske vara utländska företagets sak att ha i Sverige, kanske har de redan t.ex. ett EU-skydd för namnet. Vem som helst annan person kan importera så länge du inte har skrivit avtal om ensamrätt med leverantören. Osv.

Plus: Sedan finns frågan i vad mån produkten är skyddad om namnet är skyddat - inte säkert. Och ger du iden till ett stort företag kan de ju möjligen sätta ett annat namn på den och fixa den från annat håll. Har ju hänt många gånger förr. Osv.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 21

2008-09-30, kl 10:17

emin

emin

Inlägg: 15

Hej Per,

Förstår inte vad 100% UPA betyder?

Vad är skillnaden mellan agent och generalagent?

Så om bolagets vd ger mig fullmakt/tillstånd att branda/skydda namnet i Sverige så kan väl inte Swedish Match bara ta namnet och börja importera då jag skyddas av tillstånd och att företaget lovar att inte exportera till annan.

Produkten finns inte någon annan stans, fabriken är i det land där jag har min kontakt och kontakten är ingen lös kontakt utan det är direkt med vdn vi pratar och vi har folk i landet som är nära bekanta.

Hur gör man liksom en affär med stora företag som Swedish Match, hur ska det presenteras om de ens tar emot oss? Hur gör man så de tar emot oss?

Vi tror starkt på detta och kan tjäna för oss själva också om vi tar in men det är ju marknadsföring/reklam vi får via SM.


Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 21

2008-09-30, kl 11:18

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

UPA är "Utan Personligt Ansvar" betyder att du inte kan gå till domstol o stämma mig för mina råd även om de var felaktiga. UPA eftersom detta är delikata frågor som tolkas lite olika av olika personer.

Ibland är det nästan ingen skillnad mellan agent o generalagent. Men egentligen skall en generalagent ha alla rättigheter för sitt territorium och skall möjligne kunna ha underagenter. En som "bara" är agent har ev. inte exclusivitet. Inte ensamrätt för territoriet. Men det finns agenter med avtal som ger dem exclusivitet så det finns varianter på tolkningen av orden.

Det är inte VDn som ger dig rätt till namnet (om de inte redan har rätten till namnet lagligt skyddat i Sverige). Men han kan ju ge dig rätt att söka namnskydd i Sverige. Finns det inget registrerat namn så finns det inte. Man kan skydda ett namn i Sverige antingen bgenom att söka hos Petentverket för bara Sverige eller söka i Madrid för hela EU. Senast jag sökte namnskydd kostade det 1200 i Sverige och det tiodubbla i Madrid. Men det finsn en liten risk att man söker, och betalar, en inte får beviljat pga av annat namnskydd.

Din kontakt med exportören verkar ju vara 100% rätt. I vad mån produkten kan kopieras vet jag inte. Det vet du bättre.

Du skriver en produktbeskrivning eller annat lämpligt presentationsdokument. Du ser till att du har prover. Du ringer växeln hos företaget (ev. behöver du tala med någon på informationsavdelningen) och frågar vem som är  ansvarig för nya produkter mm. Därefter ringer du den personen och berättar helt kort och försker boka ett möte.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 21

2008-09-30, kl 11:25

emin

emin

Inlägg: 15

Hej,

Tack för svaret.

Vi har kollat och namnet finns inte i Sverige, dock finns det i EU så skydda i hela EU är dyrt och försent.

Vi har reklambroschyrer, pennor, booklets, PP presentation allt är tillgängligt men vi lyckas inte få kontakt med korrekt person.

Förutom SM vilka är stora på marknaden i Sverige?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 21

2008-10-03, kl 08:25

emin

emin

Inlägg: 15

Hej,

Jag tänkte fortsätta mina frågor i denna tråd för annars blir det för många olika och jag tolkas nog som spammare. Hoppas bara jag får fortsatt perfekta svar som tidigare, jättebra ställe.

Jo, vi har nu fått muntlig rätt att vara exklusiv importör av deras produkter i hela Sverige.

Vi får dock inte kallas oss deras namn eller något liknande och de bad oss öppna ett ltd eller liknande, är det ett aktiebolag som han menar? Vi är två st och vill öppna ett HB istället, blir det inget bra då?

Jag har fått en massa prover som kommer hem inom 3 dagar som vi ska använda och testa samt presentera.

Vi har alla papper för att söka tobakstillstånd samt tobaksskatt men för att göra det behöver vi F-skatt och firmanamn/orgnummer.

Detta har vi påbörjat via Bolagsverket och ska skicka in papper på det.

Sedan skickar vi in papper till Skatteverket.

Men Skatteverket behöver papper på lokal, larm, hyresavtal, ritning? Detta är liksom ett stadie som vi inte kommer till på ett bra tag, hur ska jag kunna hyra lokal när jag inte hunnit fixa allt annat, lagt order eller skaffat mig en distributör?

Jag behöver hjälp att hitta en distributör i Sverige och undrar hur jag ska gå tillväga egentligen. Har väntat länge på att ett bolag ska höra av sig men det händer inte.

Kan ni nämna några större aktörer i Sverige som kan skriva distribuionsavtal med oss? Eller som gör det som företagsidé.

Det räcker med dessa frågor och hoppas jag får hjälp som tidigare eftersom det är spänt läge nu och jag vill att allt ska flyta.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 21

2008-10-03, kl 14:53

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Muntlig rätt: Du behöver skriftlig innan du investerar pengar i det. I USA gäller muntlig men har du inte det inspelat på band ...


Ltd=Aktiebolag. Syftet att se att ni menar allvar. Annars borde det inte spela någon roll vilken företagsform ni väljer. För egen del gäller dock att i Handelsbolag är alla delägare ansvariga för ALLA skulder och ansvarar personligen för att ALLA räkningar betalas.

Pga tobak så finns det en massa lagstiftling om lokal mm. Men om ni ordnar svensk distributör som tar emot leveranserna direkt så behöver ni kanske inte ha lokal. Men då kan de ju "knycka" din USA-kontakt om du inte har avtal. Du behöver skriftligt.
 
Så antingen ha ett avtal, skriftligt med USA-företaget, och ta ett annat företag som distrubutör lokalt. Eller ha egen lokal, importera själv men också sälja själv till marknaden, inklusive direkt till ICA, KF och andra större distrubutörer.
Du har företag som Fiedler o Lundgren AB i Malmö och House of Prince AB i Stockholm men jag skulle akta mig att kontakta dom innan jag har hela planen klar - också ur juridisk synvinkel med rättigheter och hur du lägger upp det hela.

Du har kommit långt men är ändå bara på startsträckan. Och minst 20 fallgropar på vägen att undvika.
 

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 21

2008-10-03, kl 21:29

bolagsjuristen

bolagsjuristen

Inlägg: 9

För ett par år sedan var jag för en klients räkning i kontakt med egentligen samtliga bolag som ägnade sig åt snusförsäljning i Sverige. Den bilden jag fick då var att samtliga aktörer använde sig utav SM som distributör.

Att skatteverkat vill att du har lokal färdig inför starten har förmodligen att göra med att dom anser att det krävs för att ni ska kunna driva den verksamhet er verksamhetsbeskrivning omfattar. Förmodligen godkänner dom punkten gällande lokal om ni kan påvisa att ni har objekt klart för signering så fort F-skatten är utfärdad.

Vid import från annat land är det ofta smart att ha ett tradingbolag på t.ex. Cypern som säljer produkterna till dom olika marknaderna ni är aktiva på.

Vill du läsa mer http://91.201.60.3/~bolaense/cypern kommer dock från ny hemsida som inte är tillfullo färdig.

Mvh Joel Bolagsjuristen

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 9 av 21

2008-10-04, kl 09:58

emin

emin

Inlägg: 15

Hej Joel Bolagsjuristen,

Jag måste få höra lite mer om:

Vid import från annat land är det ofta smart att ha ett tradingbolag på t.ex. Cypern som säljer produkterna till dom olika marknaderna ni är aktiva på.

Hur funkar detta egentligen? Min leverantör/fabrik finns i ett icke EU land (ej USA) och då undar jag hur det skulle fungera.

Om vi säger att jag har SM som distributör och som vill köpa av oss för första gången.

Vill inte SM att jag har ett svensk registrerad firma/HB i Sverige för att göra affärer?

Om jag har ett HB, och öppnar ett bolag på Cypern. Vem är ägaren till Cypernbolaget, vem får in all vinst och vem skattar, hur mycket är skatten på. Ska man inte längre skatta i Sverige då?

Du skriver att SM ska handla av tradingbolaget på Cypern som jag antar ägs av oss. Vi får ju hit cigaretterna och säljer dem i Sverige, hur ska man då kunna få ut vinsten till ett annat land?

Tar gärna emot mer information via mail, [email protected]

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 10 av 21

2008-10-04, kl 10:02

emin

emin

Inlägg: 15

Per Öberg:
Muntlig rätt: Du behöver skriftlig innan du investerar pengar i det. I USA gäller muntlig men har du inte det inspelat på band ...


Ltd=Aktiebolag. Syftet att se att ni menar allvar. Annars borde det inte spela någon roll vilken företagsform ni väljer. För egen del gäller dock att i Handelsbolag är alla delägare ansvariga för ALLA skulder och ansvarar personligen för att ALLA räkningar betalas.

Pga tobak så finns det en massa lagstiftling om lokal mm. Men om ni ordnar svensk distributör som tar emot leveranserna direkt så behöver ni kanske inte ha lokal. Men då kan de ju "knycka" din USA-kontakt om du inte har avtal. Du behöver skriftligt.
 
Så antingen ha ett avtal, skriftligt med USA-företaget, och ta ett annat företag som distrubutör lokalt. Eller ha egen lokal, importera själv men också sälja själv till marknaden, inklusive direkt till ICA, KF och andra större distrubutörer.
Du har företag som Fiedler o Lundgren AB i Malmö och House of Prince AB i Stockholm men jag skulle akta mig att kontakta dom innan jag har hela planen klar - också ur juridisk synvinkel med rättigheter och hur du lägger upp det hela.

Du har kommit långt men är ändå bara på startsträckan. Och minst 20 fallgropar på vägen att undvika.
 Hej Per,

Att vi inte ska kontakta SM m.m. innan allt är klart låter smart men jag har redan börjat, försöker få tag på en som har ansvar över sånt. Dock har jag inte avslöjat något som namn, bolag, land osv.

När man registrerar ett HB så behövs det väl ingen revisor? I alla fall inte från börrjan hoppas jag.

Sedan när man registrerar F-skatt så finns ju momstegistrering också och där vill de ha datum för momsbeskattning, hur ska man veta det idag när inget är klart och man söker ett firmanamn bara?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 1 av 3

1 2 3