Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Export & Import

Agent och Import m.m.

Inlägg 1 av 3

2010-01-25, kl 16:41

username

Anders
WWW

Inlägg: 1

Agent och Import m.m.

Hej alla,

Jag hoppas att någon kan hjälpa mig med alla de frågor jag har. Om inte allt så kanske något. Har letat över nätet men inte riktigt hittat det jag söker.

För ett tag sen var jag i USA och la märke till att en viss teknikpryl användes flitigt. När jag kom hem till sverige såg jag också att nästan ingan använde den här. Jag såg då en möjlighet att kanske starta ett företag som distribuerar prylen till den svenska marknaden. Efter lite research ansåg jag mig ha nog med "bevis" till att detta kanske skulle gå vägen.

Genom en vän fick jag kontakt med en person som hållit på med import från Kina under många tiotals år. Han har hjälp mig att få kontakt med en pålitlig tillverkare i Kina som håller god kvalitet och har den märkning på produkten som behövs här i Sverige. Jag har beställt två stycken provexemplar och dessa kommer att komma om ca. en vecka. Jag har startat upp en hemsida där jag informerar om min produkt, bilder, kontakinfo m.m. Jag vet vilka mina potetiella kunder kan tänkas vara, både företag, privatpersoner och den kommunala sektorn. Att starta själva företaget tror jag inte komma bli oöverstigligt svårt, det kommer fixa sig.

Jag vill första tiden bara vara agent (generalagent om det går) för den här produkten. Detta för att inte lägga in så mycket pengar till att börja med. Men hur fungerar det att vara agent egentligen?

1.) Hur brukar ett agentavtal se ut? Finns det bra exempel att ladda ner från nätet?

2.) När jag importerar har jag räknat på kostnaderna så här:

LAST: 250 kg, Enheter 500st, FOB Shanghai, Flygfrakt

1 st vara: 179 USD
USD kurs: 7,1 kr/USD
Frakt: 40kr/kilot
Tullavgift: 3,8% (Detta är ett "förslag" från tullverket)
moms: 25%

Agentpålägg: 13%

Detta blir: (179 * 7,1 +40) * 1,038 * 1,25 * 1,13 = 1922 kr


* Lägger jag på agentpålägget efter momsen? Vilket pris uppger jag till den som vill köpa in min vara för återförsäljning?

3.) Är en fraktavgift på 40kr/kg rimligt. Jag pratade med DHL som sa att 20kr/kg från kina -- sverige är priset just nu men att det kommer att sjunka. Så då la jag på 20kr till.
Om man vill att DHL tar hand om allt, försäkringar, transporter, intullning m.m. Vad kostar det? JA, JAG VET. Jag ska ringa DHL igen och ta reda på mer men jag känner att jag måste ha lite bakgrundsinfo.

4.) Vilket fraktbolag är "bäst" när man handlar från Kina?

5.) Hur fungerar det med garantier på varorna mot den som ska sälja vidare när man är agent?

6.) Ett "förslag" från tullmyndisgheten tillräckligt. Räcker detta eller behöver man ansöka om ett BKB (bindande klassificerings besked)?

7.) Finns det andra avgifter som jag har glömt när jag räknar ut mitt försäljningspris?

8.) Annat jag inte tänkt på??????

Jag hoppas att någon kan hjälpa mig.. TACK!!!!!

/Anders

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 3

2010-01-25, kl 19:19

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Anders
Om jag förstår ditt inlägg rätt så har du rört till det - blandat ihop saker som inte hör ihop.


AGENT blir du inte om du beställer varorna själv från en fabrik - omöjligt.

Agent blir du om du representerar ETT ANNAT företag som har rättigheterna till produkten. T.ex om du säljer i Sverige åt ett företag i USA. Det är då det andra företaget och inte du som beställer varorna du säljer i Sverige.

Så frågan är VEM är du agent till? Eller har fabriken rättigheterna?

Du skriver att du sett produkten i USA: Nu vet jag inte vad den är och hur produkten du köper in från Kina skiljer sig. Men det finns en riks att det finns ett företag, i USA eller annat land, som har Internationella rättigheter till produkten - även i Sverige (via t.ex. patent, mönsterskydd eller... i Sverige eller EU. Om så är fallet kan det i princip kosta dig någon miljon i skadestånd att låta tillverka en parallell likadan produkt - om du blir stämd. Din produkt blir då så kallad "Piratprodukt" och även alla som köper från dig kan bli stämda.

Att svara på dina andra frågor är meningslöst innan du besvarat denna fråga: Vem är du agent för? Det finns färdiga agentavtal, men innan du tittar på dom - vem skall du vara agent för?

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 3

2010-10-31, kl 01:17

Icez

Icez

Inlägg: 4

Hej, PerJag har ungefär samma ide' som Anders men skillnader är enligt följande:-1. Produkten kommer från den leverantör som har rättigheterna till, ingen kopia.. 2. Jag tänker ta direkt kontakt med mina blivande kunder och säljer produkten under mitt eget företagsnamn. Dock kommer kunderna få veta vem min leverantör är eftersom mycket presentationsmaterial och goda kundreferenser kommer från leverantören. Därför kräver jag att jag ska ha ensamsrätt att distribuera denna produkt i Sverige, dvs. alla som vill köpa denna produkt, måste de enbart gå via mitt företag. Leverantören är med på detta krav.3. Eftersom det handlar om ganska stor summa för varje order (Leverantör vill sälja FCL med FOB pris), har jag planerat att först när nån order är bekräftad, kommer jag meddela till fabriken så att produkten tillverkas och skickas till Sverige. Själva köpavtal såsom pris, leveransvillkor tecknar jag själv med kunder. 4. När det gäller priser i Sverige, räknar jag nästan samma som Anders. Men jag är lite osäkert på några saker..Mina frågor är1. Att ha ensamsrätt för distribution inom ett land som Sverige, betyder det att man är agent eller ensamsrätt återförsäljare? Vad gäller det i mitt fall?? Distributör??2. Att vara agent, kan man göra ett eget pris??  som Anders har beräknat, eller kan man enbart följa pris från leverantören? Jag har inte gått genom den gemensamma direktiv/agentlag för EES länder. Men jag har lagt märke till att den sägs mycket om provision.3. Vad är agents skyldigheter??4. Jag har samma frågor som Anders förutom transportation som jag skulle vilja be dig att besvara på. När det gäller importmoms 25%, förstår jag att man kan dra av när man sen säljer produkten till sina kunder, stämmer det?? Om det stämmer, ska man inte räkna agentpålägg efter importmomsen?? Hur ska man tänka egentligen?Tack så mycket på förhand Steven

Inläggets betyg
Svara Svara med citat