Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Bokföring, Ekonomi & Skatter

Inlägg 1 av 1

2006-01-02, kl 19:10

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

En av de stora skillnaderna mellan AB och enskild firma var tidigare just beskattningen av vinsten. Eftersom ett AB skattade för resultatet med 28% och därför kunde ha 72% av de genererade vinsterna kvar i bolaget var det möjligt att växa organiskt för dessa bolag (investera och utvecklas med egna pengar). I en enskild firma beskattas hela resultatet hos ägaren som "lön". Det innebar att ett AB som gjort en vinst på 100.000 kunde ha kvar 72.000 för framtida investeringar medan en enskild firma med samma resultat bara skulle ha omkring 50.000. För att utjämna dessa konsekvenser infördes expensionsmedelsfonderna.
Det innebär att även en enskild firma bara behöver betala 28% i skatt på det resultat som finns kvar i bolaget och inte gått ut till ägarna, på så vis blir beskattningen likvärdig med ett AB i detta läge.
Den dagen man sedan tar ut pengarna ur bolaget så betalar man skatt och sociala avgifter som vanligt men man återfår då också den expensionsmedelskatt man tidigare betalt.
Detta är förenklat förklarat men du bör förstå principerna i allafall. Underlaget för hur mycket du får sätta av i expensionsmedel är bolagets egna kapital, dvs har du mer tillgångar är skulder så har du möjlighet till avsättning.

Svara Svara med citat