Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Export & Import

Prisexempel på tillverkning av kläder?

Inlägg 1 av 4

2011-11-10, kl 15:31

solu

solu

Inlägg: 7

Prisexempel på tillverkning av kläder?

Jag har idéer på ett nytt varumärke inom klädkategorin och skulle behöva lite hjälp. Håller på att skriva en budget men jag har ingen aning vad det kostar att tillverka varorna. Det beror ju så klart på vilken typ och vilket material osv. Men är det någon som skulle kunna ge ett prisexempel, eller berätta hur jag kan få reda på det?
För att beskriva på ett ungefär så hade jag tänkt kvalitet i en liten mängd (i början såklart), materialet ska vara stickad bommul (jersey cotton). Det är inga direkt komplicerade plagg utan det är en ganska enkel design.

Och sen undrar jag hur man kommer i kontakt med tillverkare när man väl ska starta igång sin verksamhet? Hade tänkt mig att tillverkningen ska ske i Europa.

Så..är det någon vänlig där ute som kan svara på mina frågor eller dela med sig av tips, råd eller egna erfarenheter så skulle det vara snällt.

Tack!

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 4

2011-11-25, kl 19:04

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Har drivit fabrik i Indien.
Det finns inga svar när informationen inte är komplett. Lätt att svara om man talar om att köpa från grossist. Men för egen tillverkning är det massor med variabler som styr.

En typisk fabrik bygger på att man har massproduktion genom att ha produktionslinjer. Små mängder fungerar inte här. Minsta mängden tyg en fabrik kan köpa in från en tygtillverkare av den typ tyg du talar om är 100 kg vilket räcker till ca 500 T-tröjor - per färg. Sedan finns minimum för tryck, etiketter, mm mm. Man kan använda samma tyg till olika plagg, osv men få fabriker accepterar mindre än 1000 plagg per stil, och av de som accepterar mindra gäller att de flesta är "mindre duktiga" dvs du behöver bevaka noga vad som händer i tillverkningen.

Man kan börja med små mängder men då är det dyrt per plagg. Och du kan börja med att köpa in tyget själv och låte en sömmerska sy upp. Nästa steg när du sålt detta att du lägger beställning på prover ("samples") hos en fabrik, dyrare men de kan acceptera mindre om de vet att du senare tänker lägga en större order - fortfarande gäller att minimum tyg osv måste lösas. I detta fall sys plaggen inte i produktionslinje utan av provskräddare.

Transporten är per plagg dyr för små mängder och billigare i stora mängder och billigare med ytfrakt än flyg.

Jag har sålt plagg från 6 till 600 kronor per styck. Typiska priser ligger runt 40, exklusive frakt. Och självfallet exklusive moms.

Vanligaste nybörjarmisstaget: Man lägger en så liten order att man inte gör någon vinst och därför efter första beställningen har man inga pengar för att lägga nästa order. Du bör ha i vart fall några hundra plagg per stil och minst 2000 plagg totalt för att tjäna pengar så du kan fortsätta. Undantag gäller t.ex. dyra klänningar osv där man kan klara sig med betydligt färre plagg.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 4

2011-11-29, kl 21:19

tarre

tarre

Inlägg: 3

Hej Per! Mitt företag ska göra en en t-shirt kollektion på 2000st med fyra olika tryck och fyra olika färger. Färgerna på t-shirtsen kommer bli röd, svart, vit och grå. Trycken kommer att vara stora och kommer täcka större delen av framsidan. Vi vill också ha "märkes-patch" i nacken av tröjorna samt en patch längst ner av t-shirten!

Jag undrar vad det skulle kosta att göra 2000st t-shirts av dom 2000 kommer det som sagt vara fyra olika tryck, det blir alltså ett tryck per färg. Så alltså fyra olika modeller. Tacksam för svar. Undrar också vad frakten går ligger på!

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 4

2011-12-01, kl 11:37

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Hej
2.000 T-tröjor i 4 färger brukar i vanliga fall vara OK, dvs minsta mängd i en färg brukar ligga på 500 när det gäller inköp av tyget från fabrik. De flesta fabriker vill inte ha mindre än 1.000 plagg per design.

Tryck är en egen fråga med egna minimum. 500 per tryck när man screentrycker kan vara möjligt men en del tryckare vill ha mer än så. Nu finns det ju massor med andra olika tryckmetoder och olika tryckfärger som ger helt olika tryckresultat, har olika minimum och kostar olika mycket. Och därmed mycket att se upp med. Bara något exempel: En vanlig vit färg som trycks direkt på en vanlig svart bomullströja blandar sig med färgen i tyget och ger ett grått resultat. Finns tryckmetoder där man först ”raderar” tygets färg och sedan trycker den nya färgen och andra där man lägger en hinna av vit bas som man trycker på. Ger olika resultat. Man kan däremot trycka alla färger på vit botten så klart. Ytlagerstryck som t.ex. plastisol ger en bättre upplösning och tillåter alla färger men kan ge en lite mer plastkänsla och kan beroende på tryckets storlek, kompakthet och tygets elasticitet spricka när man använder den. Ett annat exempel på frågeställning är att om man trycker över hela ytan kan man behöva ha olika screens inte bara för varje färg utan dessutom ha olika screens för varje storlek på tröjan därför att samma screen inte fungerar för storleken S och XL. Om det blir så kommer du att få problem med du antingen behöver trycka minst 500 per storlek eller få ett mycket dyrt tryck eftersom varje screen kostar pengar att utveckla. Osv, osv. Antalet färger spelar in och man behöver se trycket innan man kan säga något.

Sedan har du inte sagt vilken sorts tyg du vill ha. Utgår från trikå, men du har inte angett material (t.ex. ren bomull), hur tyget har vävts (t.ex. single jersey eller 1x1 rib eller interlock, eller – finns minst 15 olika varianter) och inte heller sagt något om tygets behandling (t.ex. enzymtvätt eller tvättad i sand eller kammad eller …). Sedan har du tillbehören som etiketter, förpackning, och en massa annat. Transporten beror dessutom på transportmetod, finns några olika man väljer emellan.

Som du ser är variablerna många och din information för knapphändig för att man skall kunna ge prisindikation. Kanske talar vi om drygt 30:-/per styck exklusive transporten och där du betalar tull och införselmoms själv, men beroende på variablerna … kan det variera mycket.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat