Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum ABC för dig som vill starta eget

Kostnader innan företagsstarten

Inlägg 1 av 8

2008-01-30, kl 00:26

username

Em

Inlägg: 1

Kostnader innan företagsstarten

Hej vänner!
Jag har några frågor angående mina kostnader innan start av min enskilda firma.
1. Får jag dra av mina mobilräkningarna (de 3 sista månaderna då allting har varit intensivt) innan företagsstarten? Kan jag dra av allt eller måste jag specificera varenda samtal? Det vore ju jättejobbigt.
 
Nu när företaget är startad:
 
2. Och jag vill tex. köpa en, vi kan säga dator, och vill dra av det som förbrukningsinventarie (alltså belopp under 5000 kr). Gäller då 5000 kr med momsen inräknat eller kan jag köpa en för 6250 kr, dra av momsen och sedan ändå få genom det som förbrukningsinventarie?
Jag har hittat ett par billiga datorer på blocket. Hur är reglerna där? Måste jag ha handskrivna kvitton vid eventuell köp och hur gör jag med momsen. Kan jag dra av dem? Kan jag då handla en produkt för 6250 men ändå dra av det som förbrukningsinventarie?
 
3. Hur funkar det om mitt företag skulle köpa över min egen dator som jag köpt tidigare för privat bruk. Hur värderar man den? Bästa pris på Blocket eller? Hur bokför jag den med moms och så? Måste jag ha den ursprungliga kvittot kvar?
 
Tacksam om ni ville hjälpa mig med mina frågor
 

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 8

2008-01-30, kl 01:32

username

Kent

Inlägg: 204

1. Om du har en specifierad telefonräkning kan du ju visa vart du har ringt och hur mycket det har kostat. Då är det inga problem att dra av den kostnaden. Detsamma gäller även övriga kostnader du har haft eller kommer att få innan uppstarten. Det gäller upp till ett år innan uppstarten.
2. Vad som gäller vid inköp av förbrukningsinventarie är det exklusive moms. Köper du av privatperson finns det ingen moms som är avdragsgill .Det är bara när du köper från företag och då får du momsen specifiserad på kvittot. Kvitto är alltid bra att ha. Behöver inte vara handskrivna men vid köp av privatperson är det bra med en namnteckning. Vid köp av företag får du troligtvis ett utskrivet kvitto i någon form där det bl.a. står företagets org.nr. m.m.
3. Här kan du ta kontakt med antingen skatteverket och höra med dom om vad dom anser. Eller ta kontakt med en revisor så kan han berätta vad som gäller. Originalkvittot behöver du inte ha kvar men det är ingen nackdel. Då kan du alltid hävda ursprungsvärdet på datorn. Momsen är inte avdragsgill här heller då du som privatperson säljer den till ditt företag. Är dock datorn mindre än ett år gammal, se punkt ett, finns det en chans att du kan få göra avdrag för denna om du kan påvisa behovet innan uppstarten.
Inga garantier för att det är 100% rätt men det är så här jag har uppfattat det och så här jag har gjort.
Lycka till!

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 8

2008-01-30, kl 08:30

MrKaj

MrKaj

Inlägg: 87

Att dra av privata telefonräkningar hos ett företag blir nog lite svårt...  jag tror helt enkelt inte att det går. Om det gick så skulle man ju kunna dra av privata bilresor, flygresor osv... Om jag minns rätt så kan man få göra vissa avdrag, men det ska var väldigt motiverat. Tex. Killen på "skatt" ställer denna fråga när han tittar på ditt avdrag; varför måste du ringa från mobilen och inte den fasta linan? osv...

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 8

2008-01-30, kl 09:00

username

Kent

Inlägg: 204

Om man har en specifierad telefonräkning kan du dra av för dina telofensamtal du gjort i tjänsten. Det är likadant som att man använder den privata bilen i tjänsten. Man upprättar en körjournal där man skriver in mätarställning, startplats, mål, m.m. Då har man ett underlag att visa upp för skattemyndigheten. Det har man också i det fallet med en specifierad telefonräkning. Man lägger med telefonräkningen i bokföringen, eller en kopia men behåller dock originalet, och på räkningen anger man vilka som är tjänstesamtal.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 8

2008-01-30, kl 09:10

MrKaj

MrKaj

Inlägg: 87

nu pratar vi ju om kostnader som uppstog innan företaget... och inget annat eller?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 8

2008-01-30, kl 09:50

username

Kent

Inlägg: 204

Det är just det jag menar. Har man haft telefonsamtal rörande det nya företaget, gjort bilresor eller haft andra kostnader vid igångsättandet kallas det också för kostnader/utgifter i tjänsten. Åker jag till skattemyndigheten för en kurs eller besöker dom i nåt annat ärende, besöker nyföretagarcentrum, går en kurs eller nåt annat som tillför företaget eller företagandet något kan jag ta upp detta i bokföringen. Detta gäller såväl innan som efter starten av företaget.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 8

2008-01-30, kl 10:02

MrKaj

MrKaj

Inlägg: 87

Ok, formulerade mig nog lite annorlunda än vad jag ville förmedla. Ville komma fram till att det nog inte är enkelt när det gäller en mobilräkning... speciellt om den är väldigt hög...

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 8

2008-01-30, kl 17:41

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Vad jag vet får man inte dra av något för kostnader FÖRE företagsstarten.

Däremot kan man sätta in varor, t.ex. dator, som apportegendom när man startar - man köper inte av sig själv.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat