Inlägg 6 av
10
2007-08-07, kl 11:31
PerÖberg
Inlägg: 1918
Carl-Johan
Den iden kan du bara glömma.
"Kända märken" har sina namn och varor skydadde av patent och varumärkesskydd. Innom EU kan du importera fritt - t.ex. om du kan hitta dessa produkter i Estland eller Portugal billigare - EU är nämligen EN MARKNAD. Men så fort du skall importera från land utanför EU så är det kört. Då riskefrar du miljonskadestånd. Igår kunde vi läsa om en 15-åring som fått några paket från Kina som blev stämd av märkesföretagen.
Så det är bara att glömma iden. (Ref EU-domstolens beslut angående en Engelsk butikskedja -stor sådan - som parallellimporterade jeans och förlorade stort i domstolen. Därefter står det 100% klart att enbart handel INNOM EU är helt fri men från land utanför EU krävs märkesinnehavarens tillstånd. Och det får du inte för denna typ av varor.)
Per
Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat
Inläggets betyg
Svara
Svara med citat
Inlägg 10 av
10
2007-08-08, kl 11:02
PerÖberg
Inlägg: 1918
Falska saker, kopior, tillverkas i vissa länder i Asien - och det är olagligt naturligtvis. Men poängen i kråksången är att ägaren till VARUMÄRKET har alla rättigheter. Som turist kan du åka till Thailand eller Kina och köpa ett varumäkessaker som är billigare och ta med hem till Sverige. Det är OK. Men så fort du importerar in till EU så måste du ha tillstånd av märkesinnehavaren, oavsett det är kopia eller original. Jag menar vad är det som gör en kopia till kopia och inte till original? De kan ju se precis likadana ut!!! Kopian är tillverkad utan tillåtelse.
En fabrik får inte exportera eller sälja till någon annan än till märkesinnehavaren eller till den som märkesinnehavaren bestämmer.
Märkesföretagen sätter medvetet priset efter vad som är gångbart på den lokala marknaden. För att optimera vinsten. Inte för högt, då har folk inte råd. Inte för lågt då minskar vinsten.
Och EU-domstolens beslut, som jag hänvisade till, handlar INTE om kopior utan om original. Parallellimporterade som det heter.
Vill du ha märkesvaror har du tre lagliga alternativ:
1. Handla inom EU.
2. Skaffa märkesinnehavarens tillstånd. De stora drakarna ger inget sådant eftersom de vill skydda sin organisation och sina priser innom EU. Men nya märken som inte finns innom EU kan vara intreserade.
3. Du får skapa ett eget varumärke.
Per
Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat
Inläggets betyg
Svara
Svara med citat