Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Bokföring, Ekonomi & Skatter

Någon kunnig revisor som vet?

Inlägg 1 av 3

2005-09-03, kl 14:26

username

Therese
Pettersson

Inlägg: 12

Någon kunnig revisor som vet?

Finns det någon kunnig revisor här inne som vet hur man kan göra vid mässor? Vi är ett antal företagare som gått ihop och tillsammans sätter ihop en mässa. Vi har kommit överrens om att lägga x kr i en pott som skall gå till diverse utgifter som reklam etc. Men hur ska vi sköta detta lagligt, måste vi starta en förening eller företag som i sig håller i mässan, eller kan man på något annat sätt bokföra kostnaderna på något företag?
Hm, hoppas ni förstår hur jag menar. Ni får gärna maila svar och tips direkt till mig! [email protected]

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 3

2005-09-05, kl 08:03

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Ett förslag är följande:
Delatagande bolag är A, B, C, och D. Ni bestämmer att alla bolag ska satsa 1000 kronor var. Bolag B-D sätter in 1 250 kronor vardera på A:s konto. Insättningarna bokförs som förskott från kunder. Fakturan på 4000+moms för reklamen kommer till bolag A som står som köpare. A betalar fakturan till reklamföretaget och bokför detta precis som en vanlig leverantörsskuld. Samtidigt skriver A en faktura till B, C och D på deras del av fakturan dvs 1000+moms till respektive bolag. Detta bokförs som övriga intäkter. Som betalning för fakturan gör man en kvittning mot de redan inbetalda pengarna dvs man krediterar kundfordringar och debiterar förskott från kunder.
Efter detta har bolag B-C fått varsin faktura på 1000 i reklamkostnad, har 250 kr i ingående moms och deras fordran på 1250 på bolag A är borta. Bolag A har däremot en kostnad för reklam på 4000 kronor, ingående moms på 1000 kronor intäkter på 3000 och utgående moms på 750 kronor. Nettosumman är alltså likastor hos alla bolagen även om bolag A har betydligt större kostnad med dessutom en intäkt som gör att resultatet bara påverkas lika mycket som hos de övriga.
En annan variant är att i praktiken göra likadant som i exeplet ovan men istället för att kostnadsföra de övriga bolagens del av fakturan så bokförs det som vidaredebiterade kostnader. Hanteringen är likadan som innan men i detta fall kommer det inte att bli mer än 1000 i kostand för bolag 1 heller och inga intäkter. Nackdelen med detta är att det lätt kan bli något som diffar i slutändan om man har många små olika kostnadsfakturor och kvitton som ska bokföras på detta sätt.
Ytterligare en variant är att alla bolagen betalar någon kostand. A står som mottagare för akturorna för reklamen, B hyr lokalen mm. När sedan allt är klart räknar man igenom hur mycket varje bolag betalt och skriver faktura från de bolag som betalt för mycket til det som betalt för lite. Om allt ska kosta 4000 och A betalt 1100, B 1000, C 940 och D 960 så fakturera A 60 kronor till C och 40 kr till D för tillkommande kostnader i samband med mässa.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 3

2005-09-05, kl 21:19

albwal

albwal

Inlägg: 6

Ni har ett "enkelt bolag". Dela på intäkter och kostnader
http://skatteverket.se/skatter/ovrigt/enkla_bolag.html

Al

Inläggets betyg
Svara Svara med citat