Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Lagar & Regler

Periodiseringsfond i enskild firma

Inlägg 1 av 3

2005-07-10, kl 09:12

username

Jens-Peter
Olsson

Inlägg: 1

Periodiseringsfond i enskild firma

Hej!

Har en fråga om periodiseringsfond. Vad jag förstår behöver man inte bokföra avsättning alls i enskild firma. Är detta det enklaste sättet att hantera det, trots att det väl måste innebära att man får ett resultat i bokföringen och ett helt annat resultat i deklarationen? (Och man får ju också hålla koll på periodiseringsfonderna vid sidan av bokföringen.)

Finns det något annat sätt att t.ex. i SPCS hålla koll på periodiseringsfonderna med avsättningar och återföringar?

Mvh,
Jens-Peter

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 3

2005-07-10, kl 17:18

username

Ejub
Selimovic

Inlägg: 13

Den som driver enskild firma ska göra avsättningen till och återföringen från periodiseringsfond på blanket N2/N1. Man kan i kontoplanen öppna konton som börjar med 9... och bokföra där det som inte ingår i BR eller RR men man måste göra det med stor försiktighet, man får inte t ex debitera ett konto i klass 1-8 och kreditera ett konto i klass 9, då får man obalans i BR eller RR. Om du har fler frågor kontakta mig på [email protected]

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 3

2005-07-11, kl 23:14

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Att det boförda resultatet och det skattemässiga (det deklarerade) inte är likadana är väl mera naturligt än att de skulle vara det. Justeringar i deklarationen för ej avdagsgilla kostnader är det inte många som klarar sig ifrån och i en enskild firma är det ju ex ite bara periodiseringsfonderna som bara görs i deklarationen utan också avsättning till egenavgifter, pensionsförsörkringar och intäkter av förmåner som ex bilförmån.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat